НЗОК проверява районните каси заради разминавания в данните за болничните легла

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверява районните здравни каси заради различия в данни за болнични легла.

И.д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров съобщи, че е започнал одит по отношение на регистрацията на болничните легла, която правят районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в информационната система на НЗОК. Одитът трябва да установи евентуално разминаване на броя легла, които районните здравноосигурителни каси въвеждат в информационната система с тези, които са вписани в самите договори между районната здравна каса и лечебните заведения, предаде БТА.

"Установиха се разминавания в доста районни здравни каси, а разликите в данните би могла да доведе до по-голям обем дейност и до по-големи плащания от страна на Касата", посочи той.

РЗОК са длъжни да въвеждат в информационната система на Касата броя легла, които са договорили за заплащане на дейност. "Има разминаване между броя на леглата, въведени в информационната система и леглата, реално договорени по договор", обясни проф. Мавров.

По думите му някои от тези разминавания се дължат на груба небрежност, а други – на неспазване на указанията на Централното управление на НЗОК. Разминаване в данните се наблюдава за около 600 легла, но се извършва проверка за причините, довели до различните данни, допълни той.

Продължава и одитът, който ще установи дали се отчита по-голям обем дейност.

Обяснения за неспазване на заповедта на проф. Мавров за предварителен и внезапен контрол са дадени от 14 РЗОК. При липса на адекватно обяснение от страна на директорите на РЗОК, е възможно да им се потърси отговорност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"