Нивите поскъпнаха над два пъти за 7 години

Според данни на националната статистика

Най-голямо е увеличението на цените в Югозападния район на страната

2500 лв. за дка в Добружда

Земеделската земя в страната поскъпна над два пъти, или с 108,7% за последните седем години, показват данни на Националния статистически институт. През 2016 г. средната цена на декар ниви е била 770 лв., а за миналата година е 1607 лв. за декар.

Най-голямо е поскъпването на нивите в Югозападния район на страната - с над 202% за седем години, което означава, че земеделската земя е поскъпнала над три пъти. Средната цена на сключените сделки в района нараства за периода от 228 лв. на 689 лв. за декар. Причина за това е рязкото поскъпване на земеделските земи в София-област. Нивите в тази област бяха много евтини спрямо районите с по-добре развито земеделие, което доведе до нарастване на цените им, за да се доближат до тези в останалата част на Югозападния район.

На второ място по поскъпване за последните седем години е Северозападният район, където повишението на цените е с над 117% - от 753 лв. на 1638 лв. за дка. Това е ръст с близо 900 лв. за дка. На трето място по поскъпване на нивите е Североизточният район, където повишението на цените е с над 112% за период от седем години. Земеделските земи в Добруджа са най-желани от фермерите и затова са с най-висока цена. Средната стойност на нивите област Добрич за миналата година 3623 лв. за дка, като за период от седем години нараства над два пъти.

На второ място по най-високи цени на нивите е област Силистра. Там средната цена на нивите достигна 2395 лв., като за период от седем години повишението е със 143%. На трето място по най-високи цени на нивите е област Монтана с 1950 лв. за декар. На четвърто място е област Варна с 1866 лв. за декар, а топ пет се допълва от област Русе, където средната цена на нивите е 1819 лв.

На четвърто място по поскъпване на нивите е Северният централен район, където повишението на цените е с близо 94% за период от седем години. В този район най-скъпи са нивите в областите Силистра и Русе. Но най-голямо е покачването на цените в област Габрово. През 2016 г. средната цена на нивите там е 165 лв. за декар, а през миналата година достига 761 лв. Това е повишение от над четири пъти. През 2016 г. нивите в района на Габрово са били едни от най-евтините в страната и са привлекли вниманието на инвеститорите. В резултат на голямото поскъпване, нивите в област Габрово вече са по-скъпи от тези в редица области на страната.

Най-малко е поскъпването на нивите в Южния централен район - с над 58% за период от седем години.

Средната цена на сделките с ниви в България през 2023 г. достига 1607 лв. за декар, което е ръст с 12,5% в сравнение с предходната 2022 г., показват данните на НСИ.

Средната цена на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2023 г. е 388 лв. за декар, като нараства с 43% за последните седем години.

Най-много дават в Североизточния район

Арендата стигна до 62 лв. за декар

105 лв. в област Добрич

Арендата на нивите през миналата година е била в много широки граници - от 29 лв. за декар за област Кюстендил до 105 лв. за област Добрич.

Средният наем/аренда на един декар ниви през 2023 г. достига 62 лв., което е намаление с 1 лев или с 1,6% спрямо предходната година, показват данните на НСИ. Това минимално намаление се дължи на поевтиняването на зърното през миналата година. Но за период от седем години арендата е нараснала с 41%.

През 2023 г. най-висок е средният наем/аренда на един декар ниви в Североизточния район - 86 лв. на декар. Цената, платена за наем/аренда на един декар земеделска земя в Северния централен район, е 75 лв., а в Северозападния - 66 лв. По отделни области най-висока аренда са дали в района на Добрич - средно 105 лв. на декар. На второ място е област Силистра със 95 лв., а на трето е област Разград с 83 лв. на декар. Най-ниски са били арендите в област Кюстендил - средно 29 лв. на декар.

Средният наем/аренда на един декар постоянно затревени площи е 25 лв., което е ръст с 66% за период от седем години.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"