Нидерландия въвежда най-строгите антиимиграционни мерки в целия ЕС

Правителството на Нидерландия планира да въведе драстични нови антиимиграционни мерки, които ще бъдат едни от най-строгите в Европейския съюз.

Плановете на правителството, обявени в петък като част от програмата на управляващата коалиция, включват по-строги гранични проверки, наказания „зъб за зъб" за размирници, ограничения върху събирането на семейства, които биха забранили на възрастните деца да се присъединят към родителите си, и фокус върху принудителното връщане .

Холандското правителство е първото, което включва крайнодясната, антиимиграционна Партия на свободата на Герт Вилдерс, която спечели почти една четвърт от местата в холандския парламент през ноември. Правителствения министър на миграцията и убежището Маржолейн Фабер е именно от тази партия. 

„Стремя се към най-строгата политика за предоставяне на убежище досега“, каза Фабер във видео съобщение, посочвайки малкото места в жилищното настаняване, здравеопазването и образованието като причини за това.

Планът, каза тя, е „законно да се обяви криза с предоставянето на убежище, което ще ми позволи да предприема мерки за борба с нея“. Такъв извънреден закон ще позволи на правителството да предприеме мерки, без да чака одобрението на парламента.

"Нидерландия трябва да принадлежи към категорията на страните-членки с най-строги правила за приемане в ЕС“, се казва в правителствената програма.

Правителството ще поиска от Европейската комисия отказ от политиката на ЕС за убежище и миграция - това искане ще бъде изпратено до Брюксел следващата седмица, каза нидерландският премиер Дик Шуф ​​в петък.

„Не можем да продължим да търпим големия поток от мигранти към страната ни. Хората преживяват криза с намирането на дом“, каза Шуф, защитавайки извънредната мярка и планирания закон за жилищната криза. 

Той отхвърли въпроса да посочи число за намалението на притока, което иска да постигне, вместо това каза, че правителството ще оцени необходимостта от закона за кризата, като редовно „проверява как се справя Нидерландия в този момент“.

Фабер каза, че иска да спре безсрочните разрешителни, да съкрати съдебните производства, да ограничи събирането на семейството „съществено, за много голяма част от кандидатите“ и са ускори депортирането на „престъпници, търсещи убежище“.

Програмата също така предлага промяна в жилищните закони, за да се попречи на търсещите убежище с разрешение за пребиваване да получат приоритетен достъп до социални жилища поради този статут, за да „облекчи натиска върху жилищния пазар“.

Членове на опозицията вече разкритикуваха плана на Фабер да задейства извънреден закон, за да ускори миграционните й планове като „антидемократичен“. Нидерландският съвет за бежанците заяви в четвъртък, че е „дълбоко загрижен“, че „бежанците ще платят висока цена“ за мерките.

Клаузите за непреодолима сила са налице за войни или природни бедствия, докато проблемите с убежището в страната са следствие от политически избори, твърди организацията. „Няма неочаквано голям брой търсещи убежище в Холандия. Няма форсмажорни обстоятелства, а политическо нежелание“, казаха от Съвета за бежанците.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"