Никита Михалков - Граф в киното

Световноизвестният руски кинорежисьор, актьор и сценарист Никита Михалков празнува юбилей - на 21 октомври той стана на 75 години. Президентът Владимир Путин му връчи ордена “Герой на труда” за особени заслуги в развитието на руската култура и изкуство.

Император, граф, дворянин, гений... са все определения, казани за Никита Михалков. Някои от тях са метафори, други истина. Но че мустакатият, почти двуметров исполин, е абсолютна легенда в световното кино и в съвременния живот на Русия, в това няма никакво съмнение.

Носителят на Оскар и още куп световни награди от най-висока проба на кинофестивалите в Кан, Венеция и къде ли не сега се занимава с обществена дейност и воюва с... Бил Гейтс. Прави го от своя канал в ютуб и предаването си “Бесогон ТВ”, което води от няколко години по федералната телевизия “Россия 24” (преди месеци то бе свалено от ефир). В него великият режисьор, създал гениални филми, предпочита да гони бесовете на либерализма и коронавируса, отколкото да прави това, в което е най-добър - филми. В студиото на “Бесогон” (взима името на светеца Никита Бесогон, защото целта в неговия блог е да бори бесовете в съвременното общество) той е заобиколен от бюстове на руски пълководци от царска Русия, императори, 11 икони и няколко аналогови телефона. Особеностите на характера му са добре познати на почитателите му (между които и моя милост), но те са способни да простят всичките му лудости, само и само да видят любимеца си на екран или зад камера.

Днес Никита Сергеевич е известен консерватор, религиозен фанатик, изобличител на “либералния Запад” и предводител на дворянството и особената руска духовност. Екранната му борба срещу Бил Гейтс и ваксините, за които той говори и които целят “чипирането на световното население”, вече от месеци се гледа споделя хиляди пъти, преминавайки пределите на родината му.

Тезата му, че Путин трябва да остане на власт не е от днес. Още през 2007 година той е един от авторите на писмо до Владимир Владимирович, в което моли президента да остане трети мандат на власт. По канала си “Бесогон” той аргументира желанието си Русия да има нова конституция - защото това е единствен начин да се запази настоящия държавен ред, а оставането на Путин начело на страната е гаранция, че това няма да се случи.

Ето такъв е днес руският Граф в киното. И - да, Никита наистина има аристократичен произход, защото по бащина линия той произхожда от дворянския род Михалкови, които през XVI век са приближени на руските царе, те са царски адмирали и управници. Неговата майка е известната преводачка Наталия Кончаловска - дъщеря на руския художник Василий Суриков, а баща му е знаменитият Сергей Михалков - автор на съветския и руския химни, на изключително обичани стихове за деца, като “Чичо Стьопа”, на басни и сценарии за кинокомедии. По-големият брат на Никита пък е друг знаменит режисьор - световноизвестният Андрей Кончаловски.

Никита Михалков от години е председател на Съюза на кинематографистите в Русия и директор на престижния Московски международен кинофестивал. От малък той мечтае да бъде актьор, но когато е приет в Шчукинския театрален институт, след година е изключен от него, заради неспазване на дисциплината. Младежът обаче не се дава и кандидатства в режисьорския факултет на Киноакадемията. Оттам започва и знаменитата кариера на твореца. Първата му запомняща се роля е във филма “Аз крача из Москва”.

Режисьорският му дебют е с филма “Свой сред чужди, чужд сред свои”, вдъхновен от епосите на култовия режисьор Серджо Леоне. Следващите “Незавършена пиеса за механично пиано”, “Робиня на любовта”, “Няколко дни от живота на И. И. Обломов”, “Пет вечери”, “Роднини”, “Очи чорние” са истински киношедьоври. В края на 80-те години Никита Михалков създава творческото обединение “Три Те”, което днес е продуцентска компания. И още първият филм, излязъл под шапката на обединението - “Урга - територия на любовта” (1991), получава номинация за “Оскар” за чуждоезичен филм. За да се стигне го гигантския епос “Изпепелени от слънцето” (1994 г.), който грабва “Златна палма” от фестивала в Кан, а след това и “Оскар”.

Това е триумфът му, който идва и с помощта на дъщеря му - Надя, която участва в една от основните роли на драмата, разказваща за последния ден на свобода на един дивизионен генерал, комуто предстои да стане жертва на сталинските репресии. Един от най-коментираните негови филми пък е експерименталният “Анна: от 6 до 18”, разказващ за другата му дъщеря.

Критици твърдят, че изпепелен от собствения си успех, творческият път на режисьора поема надолу. Изключително обичаният в България филм на Михалков “Сибирският бръснар”, се оказва недолюбван и доста критикуван в Русия, въпреки, че когато тази грандиозна лента излиза, става най-гледаният филм в родината му. Определян е като филм-сувенир с масовки, на които липсват емоционалните колизии. За провал е приет и “Изпепелени от слънцето 2”, който е разбит на две части (“Цитадел” и “Предстояние”). Нестихващото и нескрито желание на Михалков да се състезава с Холивуд продължава във филма му “12”, който е вариант на класическия “12 разгневени мъже”.

Ако кинокариерата на Никита Сергеевич днес върви надолу, то за политическата казват, че е във висок стадий - нагоре. Заради многото коментари срещу “украинските бандеровци” Киев му забрани да влиза в Украйна.

 

Вдигам виртуално чаша шампанско за Вас

За съжаление не мога сега да ви подаря знакови и интересни за вас вещи, но обезателно ще го направя. При първа такава възможност ще го сторя лично. Сега искам отново да Ви поздравя, и независимо, че работният ден още не е приключил, символично искам да вдигна, макар и виртуално, тази чаша шампанско за Ваше здраве.

Владимир Путин, президент на Русия

 

Заради него започнах да обичам Русия

В живота ми той най-напред играеше ролята на верен слуга, оръженосец. Снизходителността на по-голям брат дълго живя у мен. После малчуганът започна да снима филми. Никита градеше своя собствен почерк в киното. А у мен започна да се заражда чувство на недоумение Благодарение на Никита, започнах повече да обичам Русия. Благодарен съм му за тая любов към Родината. Ако с Никита не бяхме братя, никой нямаше да ни сравнява. Но, разбира се, ние постоянно се сравняваме с някого. Сякаш можем нещо да поделим? Отдавна вече не сме млади, всеки от нас е превалил върха на житейската си траектория. Благодарен съм му за това, че в много ситуации ми помага да преодолея своите съмнения.

Андрей Кончаловски, брат на Никита

 

Много го обичам

По времето, когато учех, руските артисти бяха най-добрите в света. Вижте само актьорите, които играха във филма „12“ на моя голям приятел Никита Михалков. Ако говореха на английски, щяха да бъдат най-популярните в света. Никита е изключителен човек, на когото винаги съм се възхищавал. Много го обичам. Не изключено да поставя паметник на един или няколко руски актьори в артселището Дървенград, където вече има паметник на Джони Деп.

Режисьорът Емир Кустурица 

Има четири деца

Личният му живот винаги е бил любопитен. Първата жена на Никита е красавицата и любимка на зрителите Анастасия Вертинская. От нея има син Степан. Втората му съпруга е манекенката Татяна Соловьова, която му ражда три деца - дъщерите Анна и Надежда и синът Артьом. И читирите деца тръгват по стъпките на баща си без да отстъпват от семейните традиции на рода Михалкови. Е, Степан влезе и в ресторантьорство. А самият Никита Сергеевич развива и успешен бизнес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мариела Балева

Този уебсайт използва "бисквитки"