Нинова: Само БСП има цялостен алтернативен план за управление на България

С кворум от 793 делегати от общо 976 започна 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Форумът беше открит от лидера на БСП Корнелия Нинова в НДК.

В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в началото представи политически доклад пред делегатите на форума.

"Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме. Първата - още през 2016 г. обявихме - правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на "БСП за България" внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава", каза Нинова.

"Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяването на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тези на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", припомни тя.

"Преди 4 години се поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов", каза още Нинова и отчете, че това би било пагубно за Бълагрия и за БСП. Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ губи ролята си в активния политически живот.

За делегати на конгреса са избрани 976 души, от тях до момента са регистрирани 793. Има необходимото мнозинство и можем да започнем работа, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя съобщи, че делегациите от Ловеч, Видин и Монтана закъсняват поради метеорологичните условия.

Ръководството на 50-ия Конгрес беше допълнено с бивши председатели на партията и на Народното събрание - Сергей Станишев и Георги Пирински. Част от него стана и кметът на Перник Станислав Владимиров.
Михаил Миков също беше предложен да влезе в ръководството на Конгреса. Той обаче отказа. Благодаря, не желая да участвам в това ръководство, заяви Миков.

В обедната почивка на конгреса ще се проведат делегатски съвещания, на които областните структури на партията ще излъчат по един делегиран представител в Националния съвет. В 19.30 ч. ще започнат изборите за членовете на Националния съвет. Делегатите ще избират в две листи – основна и младежка. В младежката ще бъдат кандидатите за членове на Пленума до 35 години. Те трябва да са не по-малко от 20 % от състава на Националния съвет.

Делегатите на 50-ия конгрес ще трябва да изберат и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"