Нирвана за нудистите на Крит и Халкидики

Затвор и глоба извън позволените места

Туристическа полиция дебне за нарушители

За гърците голотата е начин на живот

В Гърция нудизмът е широко практикуван както от местните жители, така и от посетителите. Най-вероятно заради тяхната митология гърците възприемат голотата като начин човек да изрази красотата си и по тази причина я приемат за нещо нормално. В добавка към това, гръцките плажове са едни от най-красивите и живописни места в Европа.

Южните ни съседи имат няколко плажа, които са официално обявени за нудистки. В страната съществуват и малки, неофициални нудистки плажове, които обаче са отдалечени и по-труднодостъпни. Тях можете да откриете най-вече из гръцките острови, където отново скалите ще ви позволят да сте настрани от тълпите туристи.

Добрите новини за нудистите се изчерпват до тук. Извън позволените места туристическата полиция може да ви наложи солена глоба или дори да ви арестува, ако сте без банския си.

Ако искате да се къпете и лежите на плажа без никакво облекло, можете да посетите един от най-красивите нудистки плажове в света, който се намира на остров Крит. Той е достъпен с лодка или пеша от Матала.

В Гърция от 1983 г. е в сила законодателна рамка, която постановява, че нудизмът е строго ограничен до зоните и плажа пред Нудисткия ваканционен център до залез слънце, докато непридружени непълнолетни лица нямат право да влизат във ваканционните центрове.

По смисъла на чл. 353 от Наказателния кодекс е посочено, че „който брутално обиди интимните части на другиго с блудствени действия, извършени пред него или пред непълнолетно лице под 15 години, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или глоба”.

По принцип в нудистки ваканционни центрове отсядат членове на признати национални и чуждестранни нудистки клубове. В тях обаче могат да отсядат за практикуване на нудизъм и други лица, граждани или чужденци, стига да спазват стриктно условията и правилата за тяхното функциониране.

На всички останали организирани плажове в страната е забранено да лежите дори по монокини. Глобата е 50 евро в някои общини в Северна Гърция, където масово летуват българи. Рискувате туристическата полиция да ви наложи глоба или дори да ви арестува, ако сте без банския си костюм.

И още едно предупреждение - заплашва ви между 80 и 150 евро глоба, ако си донесете на плажа напитки “отвън”, т. е. ако има заведение, чиито чадъри ползвате, но вместо да си поръчате от него, сте си ги донесли храна и питиета от магазина, освен ако нямате разрешение от концесионера на плажа, където плажувате.

Специални къмпинги и хотели за нудисти

„Малкият банан“ е перлата на остров Скиатос

По евино облекло може и на Миконос

На Миконос плажните партита започват около 17 часа и продължават до сутринта.

Освен нудистки плажове в Гърция има хотели и къмпинги за нудисти. На остров Скиатос се намира един от най-добрите нудистки плажове  на планетата “Малкият банан”. Тези, които се насочват натам за първи път, трябва да са наясно, че “Банана Бийч” има три плажа - “Малък банан”, “Голям банан” и “Безименен банан”. Плажовете са получили името си, защото са извити като банани, но нудистите може се събират само в “Малкия банан”, другите два са доста уважавани курорти за обикновени туристи.

“Парадайз Бийч” на Миконос също е световно известен нудистки плаж. Островът отдавна се смята за своеобразна Мека за парти туристите, където млади и стари идват да се забавляват. Не само от цяла Европа, но дори и от Австралия и САЩ. Плажните партита започват около 17 часа и обикновено продължават до сутринта.

На Халкидики нудистки плаж е “Каламици”, разположен от лявата страна на населеното място. Широк е 150 метра. “Саланти” е първият нудистки хотел в Гърция, построен на усамотен плаж в Арголида, с ограда, която го предпазва от любопитни очи.

Хотел “Вритомартис” в Сфакия, Крит и “Ангел натурист” в Родос, също са известни хотели за нудисти. “Васалаки” в Кефалония е собственост на Марк и Саманта Тейлър, британска двойка, решила да превърне любовта си към нудизма в професия.

700 евро глоба за непозволено изпреварване

Шофирането с прекалено ниска скорост е наказуемо в Гърция

Отнемат книжката, ако сте без колан

Превишаването на скоростта с до 30 км/ч ще ви струва 350 евро и отнемане на свидетелството за 60 дни.

Кодексът за движение по пътищата в Гърция, предвижда глоби не само за тези, които натискат газта, но и за тези, които се движат с прекалено ниска скорост. Шофирането на МПС на магистрала под допустимата скорост (70 км/ч), се наказва с глоба от 80 евро.

Разрешените скорости по магистралите на Гърция са между 110 и 130 км / ч. В жилищните райони ограничението е 50 км / ч, освен, ако не е посочено друго.

Превишаването на скоростта с до 20 км/ч ще ви струва 40 евро, превишаване с до 30 км/ч - 100 евро, а с над 30 км/ч - 350 евро и отнемане на свидетелството за 60 дни.

Пътните знаци за максимална скорост са червени и бели, а за минимална са сини. Глобата за шофиране без предпазен колан е 350 евро, а отнемането на книжката е за 10 дни.

Наказанието при непозволено изпреварване е 700 евро, отнемане на книжката и конфискуване на регистрационните номера за 20 дни. За минаване на червен светофар - 700 евро глоба, отнемане на книжката и номерата за 20 дни. За неспиране на знак “STOP” - 700 евро, отнемане на книжката и номерата за 20 дни. Неправилното пресичане на жп прелез - струва 700 евро, отнемане на книжката за 60 дни, както и на номерата на колата за 20 дни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"