Нов капан с парите за строителите

Бизнесът не е съгласен с тавана на актуализацията от 15 на сто

Методологията за индексация ще позволи ведомствата да избират на кои фирми да увеличат цените по старите договори

Фирмите няма да могат да съдят възложителите

Пореден капан за строителния бизнес е заложен в новата методика за индексация на цените на вече подписани договори заради ръста на цените на строителните материали, горивата, разходите за труд и инфлацията в производството като цяло. Предвидено е тя да влезе в сила от 1 юли. В проекта, публикуван за обществено обсъждане на сайта на регионалното министерство, изрично е записано, че цените ще могат да се актуализират, но само ако възложителят разполага с необходимите средства за това. А както знаем в бюджета за тази година подобни средства не са предвидени.

Не е ясно и каква част от необходимите суми за индексиране на действащите контракти за ремонти и строителство на пътища и железопътни трасета, изграждане на съоръжения в областта на енергийната инфраструктура, обновяване и разширение на ВиК мрежа и други проекти ще бъдат заложени в обновения бюджет.

Така може да се окаже, че държавните дружества и публични възложители имат право да избират на коя фирма да предложат по-високи цени за вече действащи контракти и на коя да заявят, че липсват средства това да се случи. На практика “симпатичните” могат да получат актуализация, а “неприятните” да останат по старите цени и заради високата себестойност да са принудени или да работят на голяма загуба или да развалят контрактите, плащайки неустойки. Като във втория случай освен бизнеса ще страда и обществото, тъй като ще останат незавършени ремонти и строителства.

Още повече, че възложителите не могат да бъдат подведени под съдебна отговорност, защото индексацията не е задължителна и липсата ѝ не се счита за неизпълнение по договора от страна на възложителя, както е записано в публикуваната за обществено обсъждане методика.

Само преди седмица зам.-регионалният министър Деляна Иванова заяви пред депутатите от ресорната комисия в парламента, че е сигурно, че пари за актуализация на цените ще има за проектите, финансирани с евросредства, тъй като има излишъци по програмите. За контрактите, изпълнявани с пари от бюджета обаче, ситуацията е значително по-сложна, призна Иванова.

От бизнеса неколкократно заявиха и че са срещу предвиждания таван за индексацията, тъй като инфлацията няма такъв.

Според публикуваната за обществено обсъждане методика, той ще е 15 на сто от стойността на целия контракт, като ще могат да се актуализират цените само по дейности, които са изпълнени след 30 юни 2021 г. по договори с подадени оферти след 31 декември 2020 г.

Таванът на индексацията не е приемлив за бранша, обясни председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. “Таван не трябва да има, индексацията трябва да е правдива и да съответства на оскъпяването на крайния продукт в строителството”, заяви той. “Отделно нашето желание е нещата да се случват по-бързо, защото много фирми са буквално пред фалит”, обясни Терзиев.

За да се приеме индексацията обаче е необходимо първо депутатите да приемат промени в ЗОП, които да позволят актуализация на цените по вече сключени договори. Както и да се одобри самата методика. Което няма как да се случи по-рано от 40 дни.

Според методиката индексацията ще може да се прилага при средногодишна инфлация над 2 на сто и при инфлация над 0,5%. Строителните дейности са разделени на 6 категории, като в методологията е посочено в кои инфлацията има най-голяма тежест за оскъпяване на крайния продукт.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"