Нов начин за кандидатстване в гимназиите искат родители

Близо 60 000 седмокласници на изпитите за елитните училища

Писаха по разказ на майката на Папи Ханс

Родители се обявиха за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания и задължителното кандидатстване с избор на профил/професия след завършване на VII клас. В седмицата, когато се провеждат изпитите от Националното външно оценяване (НВО) за близо 60 000 седмокласници, онлайн подписката е събрала близо 800 поддръжници.

“НВО нанася дълготрайна вреди върху психиката на учениците, учителите и родителите. Двете стресови години (6. и 7. клас) за подготовка се превръщат в състезание с времето, с финансовите ресурси на семействата, с логистиката. Повечето надежди се превръщат в разочарования, а свръх амбициите - в тих унищожител, тиктакащ и очакващ експлозия”, пишат част от родителите, подписали се под инициативата.

Днес учениците се явиха на изпита по български език и литература, а днес и утре им предстоят този по чужд език, който не е задължителен, и този по математика, на който се явяват всички. Резултатите се очакват на 2 юли.

По цитат от “Една българка” на Вазов разсъждаваха седмокласниците вчера, а подробен преразказ правиха на разказа “Изборът” на Кристин Димитрова. Той е създаден специално за НВО. Димитрова, която е майка на изпълнителя Папи Ханс, написа във фейсбук, че се надява с текста си поне малко да е “улеснила нелекия ученически живот”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"