Нова дрога от Индонезия пробива на пазара у нас (обзор)

Заловени пратки на Летище София

Издирват получател на близо 5 кг наркотик от растението Кратом 

Известна е като опиум на бедните

Наркопласьори опитват да пласират на черния пазар у нас нова дрога от Индонезия. Само за месец на Летище София са заловени две пратки наркотик от растението Кратом. Софийска градска прокуратура води разследването на наркоканала и издирването на получателите.

Едната пратка пристигнала в края на април т. г. Митничари от летището открили 3-килограмов пакет, дошъл от Индонезия за получател в България. В документите било посочено, че е чай. Експертиза обаче показала, че това е наркотик - стрити листа на растението Кратом (Mitragyna speciosa). Активният компонент е митрагинин и на него се дължи психоактивното му действие. Досега пратката не е потърсена. Малко преди това било получена и друга пратка от Индонезия с 2 кг от дрогата.

Кратом е опасен за здравето, заради вредния ефект от злоупотреба с него и у нас е забранен за приложение в хуманната и ветеринарна медицина.
Кратом е тропическо дърво, достигащо височина от 3 до 15 метра височина. Разпространено е в Тайланд, Малайзия и Индонезия. Според проучвания през последните години нараства употребата на Кратом в САЩ и Европа. Дрогата е известна като опиум на бедните. Според запознати у нас цената на грам е между 15-25 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"