Новата китайска революция - умни очила изместват смартфоните

Тенденция сред любителите на модните устройства

Играчки не само за богатите

Китайците влязоха в нова технологична надпревара. Вече наред не са смартфоните и игровите конзоли... а умните очила. Още повече, че умните очила с изкуствен интелект (ИИ) са задължителни, и това е най-новото устройство, което нашумя сред китайските технологични компании.

Компанията Superhexa, с подкрепата на Xiaomi Corporation, пусна смарт очила Jiehuan в Китай само за 699 юана ($98,49). По всички показатели китайската разработка превъзхожда аналога на Ray-Ban Meta. Въпреки че беше пуснат в продажба преди година, цената му все още е висока и на официалния уебсайт модела струва $379, но в Русия всъщност се продава за повече от 60 000 рубли ($664). Това определено е играчка за богатите, за разлика от китайския Jiehuan, който определено ще бъде наистина масов продукт.

След пускането на Ray-Ban Meta, смарт очилата на основата на ИИ се превърнаха в следващата тенденция сред любителите на модните устройства. И други китайски стартъп компании като Liweike и Sharge, както и технологичните гиганти като Huawei, вече представиха своите собствени смарт очила. През есента се очаква премиерата на смарт очилата AirGo на хонконгската компания Solos. Те ще се конкурират директно с Ray-Ban Meta, предлагайки по-лек модел на подобна цена (оценени са на $250).

Brilliant Labs, която беше основана в Хонг Конг, но по-късно се премести в Сингапур, пусна своите смарт очила Frame за $350 през тази година. Основната характеристика на този модел на компанията е да с отворен код - това означава, че всеки може да си напише приложения за очилата.

А такива приложения вече съществуват. Едно от тях помага на хората с аутизъм да дешифрират чуждите емоции. Друго е за лекари и медицински сестри, което използва ИИ, за да даде мнението си за диагноза.

Всички анализатори говорят за нарастващия апетит на потребителите към смарт очилата. Sinolink Securities прогнозира, че доставките могат да достигнат до 2 млн. броя до края на годината. Вярно е, че има няколко „но“. Днешните очила с ИИ, които по същество са обикновени очила с добавени технически функции като високоговорители и камери, може да не се харесат на тези, които обикновено не носят очила.

(Превод за „Труд news” Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дмитрий Капустин, svpressa.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"