Новият участък от „Струма” при Симитли ще е готов преди началото на лятото, увери Коритарова

Тази година се очаква да бъдат готови 17 км от магистрала "Хемус"

600-метровата отсечка от магистрала "Струма" край Симитли ще бъде построена до началото на лятото. Това заяви регионалният министър Виолета Коритарова по Нова ТВ.

По повод удължаването на автомагистралата тя беше категорична: „В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон”.

"Този летен сезон не предвиждаме ремонти по АМ "Тракия". Има участъци, в които състоянието на асфалта не е добро в областите Ямбол и Сливен. Тя се предвижда да бъде ремонтирана, но това ще стане след края на летния сезон", посочи тя. 

По думите Коритарова "магистралата София - Варна е проблем за всички и то от години". "През последните три години нищо не беше извършено по така важната за Северна България магистрала "Хемус". От март са възстановени дейностите по строителството по скоростния път и то след значителни индексации. Продължаваме да работим, но дори в първия участък, който е в най-напреднал етап на изграждане, към момента всички пътуващи виждат, че няма строителни дейности", подчерта тя. 

Регионалният министър  обясни, че "строителството е размразено, но сега трябва да се санират тези участъци, за да се превърнат в строителен обект", "Едва след това започва същинското строителство и ще се работи в срокове по договорите. Ако се работеше през последните 3 години, вече щяхме да имаме магистрала до Плевен", категорична е те.

Тази година се очаква да бъдат готови 17 км, а догодина още 26 км от нея, каза Коритарова и допълни, че в същото време по два от тунелите на "Хемус" дейностите по ремонт ще приключат до края на месеца.

"Нашите анализи показват, че няма да се задълбочи кризата при преминаването на „Дунав мост”. Това съоръжение не е ремонтирано 70 години и това вече е критично за неговата безопасност. Няма за кога да губим повече време", каза още Виолета Коритарова.

По думите ѝ мостът ще бъде ремонтиран на части, движението по него ще се осъществява в една лента и ще се регулира от светофар. „Има елементи от това доста сложно съоръжение, които трябва да бъдат ремонтирани изцяло и в двете ленти. Тогава мостът трябва да бъде затворен изцяло, но ще се постараем това да е за много кратко. Няма да се случи обаче в първата година на ремонта”, подчерта тя. и Добави, че откриващата се фериботна линия ще компенсира натоварването в трафика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"