Ново слънчево изригване и магнитни бури носят мигрени и безсъние

Силно главоболие, твърде високо или твърде ниско кръвно налягане, безсъние, липса на тонус и енергия.

Това са малка част от физическите проявления у хората, които се свързват с магнитните бури, връхлитащи ни през последните няколко дни. Вчера бе регистрирано и най-високото изригване от клас X на Слънцето.

То е продължило цели 16 минути, съобщиха учените от Институт по приложна геофизика „Евгений Фьодоров“, цитирани от ТАСС.

„На 14 май в 05:09 часа по Гринуич в рентгеновия обхват в групата слънчеви петна 3664 (S17W89) беше засечено изригване X1.7 с продължителност 16 минути“, се казва в доклада на института.

Нивото на опасност от енергийни протони потоци от слънчеви изригвания в момента е S2 (умерено) по скала от пет според мониторинга на учените. Само за две седмици имаше четиринадесет изригвания от клас X и голям брой експлозии от клас M.

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас е A0.0. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки Земята, могат да провокират магнитни бури.

Заради необичайните явления през последната една седмица беше наблюдавано т.нар. Северно сияние в много части на света, сред които беше и България.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"