Ново Средновековие и олигархия

Какво преживява Америка днес

Джеф Безос е с $30 милиарда повече

Живеем в епоха, която напомня за Средновековието със своята олигархия, духовници и догма. Появи се нещо като технологична аристокрация, която се съюзи с интелектуалната класа, за да създаде нова визия за обществото, чиято амбиция е да замени по-традиционните ценности, изразявани в следвоенния период от средната класа. Целият бъдещ залог на политиката е дали днешното „трето съсловие“ - обеднелите средни класи и народните класи - ще се подчинят на техния контрол. Навлязохме в парадигмата на олигархия, концентрираща националното богатство до невиждано в съвременната история ниво.

Пет компании притежават основната част от националното богатство в Америка! Шепа шефове на технологични компании и „техните финансови кучета пазачи“ контролират богатства от десетки милиарди долари средно всеки един от тях и са на по 40 години, което означава, че ще трябва да живеем с тях и тяхното влияние през останалата част от живота си! 

Глобализацията и финансиализацията бяха главните фактори на тази необуздана концентрация на богатството. Преместването на индустрията в Китай струваше 1,5 млн. работни места във Великобритания и 3,4 милиона в Америка. Малките и средни предприятия, семейните предприятия, занаятчийството бяха масово унищожени, което доведе до обедняване на средните класи, които бяха в основата на американския либерален капиталистически модел. Коронавирусната криза ускори тенденцията. Технологочните компании са големите победители в това изпитание. Джеф Безос, шефът на Amazon обяви, че капитализацията му е нараснала с 30 млрд. долара, докато малките компании се давят! 

Класовите неравенства се задълбочават, интелектуалният и мениджърски елит се справят много добре - прословутите големи специалисти, които могат да работя дистанционно - а останалата част от средната класа обеднява. Народните класи понесоха цялата сила на вируса, имат много по-големи рискове да го хванат, страдаха от карантината в малките си апартаменти и мнозина от тях загубиха работата си. Очертава се много мрачна картина с ултратясната каста на силните и „новите крепостни“.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Джоел Коткин, “Фигаро”

Този уебсайт използва "бисквитки"