Номинираната за “Оскар” актриса Мария Бакалова пред български медии: Ние сме невероятно талантлива нация

Актрисата обяви, че участва в разработването на минисериал за Руско-турската освободителна война, наречен “Свобода или смърт”, заедно с продуцента и актьор - Юлиан Костов

Няколко часа след като беше номинирана за най-престижната кинонаграда “Оскар” за ролята си в “Борат 2”, Мария Бакалова направи първата си виртуална пресконференция пред водещите български медии, сред които и вестник “Труд”. За номинацията си за поддържаща женска роля тя научава по време на снимките на новия филм на Джъд Апатоу - “Балонът”.

- В момента на София филм фест се показва филма “Като за последно”, в който вие участвате. Колко дълъг е пътят от кастинга на един български филм до кастинга на “Борат 2”?
- Много се радвам, че сте гледали “Като за последно”, защото той е в сърцето ми и заема огромно място в живота ми. Ивайло Пенчев е брилянтен човек и режисьор. Слагам на първо място “човек”, защото някак си е много важно дори големите артисти да бъдат преди всичко хора. Беше супер готино лято. Пътят от “Като за последно” до “Борат” е доста преплетен. По време на снимките имахме само няколко почивни дни, които така съвпаднаха, че успях да летя до Лондон и да се явя на кастинг за Борат. Но и сега казвам, че не бих рискувала да пътувам, ако Ивайло Пенчев не беше ми позволил. До голяма степен съм благодарна за този жест, защото ако той не беше ме пуснал, може би нямаше да съм тук сега.

- Развълнувахте страшно много хора у нас. С кого първа споделихте новината, обадихте ли се на Саша?
- Наистина се надявам хората да усетят любовта, с която е направен филмът. Наистина се надявам хората да могат да усетят темата за любовта в “Борат 2”. Филмът е направен с много любов и е за любовта - как трябва да се обичаме и подкрепяме, защото животът е супер кратък.

Със Саша си разменихме само няколко съобщения, защото през целия ден бях на терен, снимайки новия филм на Джъд Апатоу. Сутринта той ме попита: “Сигурна ли си, че не искаш да гледаш церемонията по Оскарите? Искаш ли да се отделиш сама? Искаш ли да не бъдеш на терен? Искаш ли да го гледаме заедно?”. Аз му отговорих: “Не, не искам по никакъв начин да се разсейвам.” Дори ми звучеше нахално само фактът да бъда спомената редом до имената на Оливия Колман, Глен Клоуз, Аманда Сейфрид или Юн Юх-джунг, която е невероятна корейска актриса с 50-години опит. Гледала съм нейни филми и е блестяща. Струваше ми се невъзможно дори да се надявам, че може да бъда реален претендент за “Оскар”.

И по време на снимките имах сцена с Педро Паскал (“Мандалорианецът”, “Наркос”). Джъд Апатоу се приближи до мен и аз си помислих: “Господи, толкова ли е лошо, че не го казва дори на микрофона, за да не го чуят другите? Сигурно ще ми се скара!”. И тогава той се приближи до мен сериозен и в един момент изригна: “Поздравления. Току що получи първата номинация за “Оскар!” Всички започнаха да се радват. Операторите започнаха да снимат реакциите на хората. Това беше още по-голям подарък за мен, защото споделих този радостен миг с тях, с толкова много хора. След това се прибрах директно у дома и ето ме сега с вас.

- Това е поредният грандиозен успех за теб. Има ли нещо, за което искаш да размениш всички тези награди и успехи?
- Старая се да не си поставям някакви граници. Искам да съм най-подготвената, най-дисциплинираната, пък каквото има да става - да става. Бих била наистина щастлива, ако хората се държат един към друг толерантно, с любов, с респект и са добри, като човешки същества, дори благодарение на различията им. Наистина дали няма да бъде много по-красиво ако една картина е с повече цветове. Бих заменилa всичко, за да направя светът по-красив. Това е мисията и на Саша. През изкуството той прави революция. Той е готов да жертва живота си в името на това да направи света по-красив и по-добър. Може би и аз мисля подобно на него.

- Номинацията ти вече е победа. Какви са реалните ти шансове да спечелиш Оскар, при условие, че филмът е много смел. Той показва, че американците ги интересуват само парите. Показва например, че един гинеколог, който има информация, че баща и дъщеря правят нещо нередно, но не съобщава на полицията, а продължава да ви изслушва и да продължава прегледа. Могат ли американците да се надсмеят на себе си и ти да получиш наградата? 
- Този филм не е само американски, въпреки че има доста чисто американски елементи. Филмът е един протест срещу неравноправието. Ние трябва да се държим по-добре един към друг, без значение от каква религия сме или от коя държава идваме. Мисля, че хората са достатъчно пораснали последните няколко години, за да имат способност да се разсмеят. Ако имаш самоирония, това е висша степен на интелект. Надявам се хората наистина да се осъзнали, че зад тези глуповати шеги, този нелеп хумор стоят по-важни съобщения - за това каква е функцията на жената в ХХI век, трябва ли патриархатът да съществува, трябва ли да се променим само и само да се впишем в нормата. Защо? Може ли жената, освен да бъде майка, да има и професия? - Разбира се, че може. Това е нещо, на което се опитахме да наблегнем”

- “Борат” риалити ли е? Има ли скрита камера? И още нещо. Ако Джулиани не беше ти посегнал, вие реално нямаше да имате филм, поне не с такъв отзвук. Не ми казвай, че първо сте заснели първо сцената с Джулиани.
- Разбира се, че не сме заснели първо тази сцена. Тази сцена беше през лятото на 2020-а, по време на ковид. Всичко беше доста екстремно, но не е скрита камера. Има само няколко сцени, в които е използвана скрита камера, но легално. Всяка сцена, която виждате на екран, е с подписите на участниците. За детайлите не мога да коментирам, защото това е от задълженията на продуцентите. Ние имахме и много силен екип на терен, който се грижеше всичко да е законно.

- Как изглежда твоето бъдеще в българското кино? Например би ли снимала филм с Юлиан Костов в България (Юлиан Костов е български актьор и агент на таланти, който предлага Мария за кастинга за “Борат”)?
- Аз вярвам в българското кино. В момента отделяйки се внимание и върху мен, се надявам да допринеса да се обърне внимание на изключително талантливи артисти от България. Ние сме невероятно талантливи като нация.

- Тъй като ти вече имаш договор с агентска компания, която се грижи за твоите договори и развитие на кариерата ти, това може ли да ограничи твоето участие в българското кино?
- Вероятно може да ограничи, но не много, защото това са едни невероятни хора - около десет души стоят зад гърба ми, но не мисля, че ще бъде проблем участието ми в български филми. Още като подписах с тях, го направих с идеята да се обърне внимание на български артисти, да отвори пазара за български артисти. Те го знаят и подкрепят това мое виждане и заради това подписах с тях.

Юлиан е невероятен човек и един от адвокатите за български таланти и работи за това от над десет години. Така че с Юлиан имаме няколко проекта, като един от тях е доста амбициозен. Това е сериал, който се казва на "Свобода или смърт” и се отнася за Руско-турската освободителна война. Мисля, че историите биха били интересни за чужденци, биха били интересни и на целия свят. Не е правено подобно нещо и защо ние да не го направим.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"