Номофобия – модерната зависимост

Психиатри и психолози наблюдават през последните години зависимости от нов тип, които са пряко свързани с промените в начина ни на живот и новите технологии. Пристрастяването например към виртуалния свят също се определя като зависимост. Да избягаш в алтернативна реалност, се превръща все повече в начин на живот. Той може да се изразява в т.нар. геймърство, непрекъснато сърфиране в сайтове, живеене през социалните мрежи. Учените дори установяват, че при този тип пристрастяване нивото на допамин се повишава, когато зависимият получава „лайкове“ и похвали в социалната мрежа.

Специалистите са дали име на друг феномен - страх, пораждащ се от забравен или изгубен мобилен телефон. Тази най-нова форма на зависимост се нарича номофобия.

Друга зависимост, класифицирана като психично разстройство, която се наблюдава още от ХХ век, е омниоманията - страст към ненужни покупки. Тя има общи психични корени с хазарта. Шопингманията е модерна болест, при която човек всякак се обгражда от неща, от вещи, за да се спаси от нищото, от празнотата.

Страстта да притежаваш, е отговор на желанието да бъдем безсмъртни, обграждайки се с предмети, които сякаш ни правят недосегаеми, обясняват експертите и предупреждават, че това ще е често срещана зависимост и през XI век.  Една от причините за това е рекламният свят, който подобно на виртуалния, е собствена реалност, която продуцира желания, създава стремежи и поставя неудовлетворими условия за постигане на щастие.

Въпреки че социалната среда и технологиите имат пряко отношение към потенциалните зависимости, които могат да бъдат развити, причините за тях трябва да се търсят и в семейството, училището, медиите, интернет, обясняват психолозите.

„Моделите, които модерният свят през телевизията и медиите например утвърждава, имат отношение към това да възпитават, да създават бекграунд и среда у децата и подрастващите.   Те могат да поощрят например експериментална употреба, но е погрешно да се търсят причините единствено в социума. Те са първо в семейната среда, която изгражда личността на детето“. Това обясни психологът Антония Янакиева, специалист в превенцията и работата  със зависимости.

По думите й една от най-ефективните форми на превенция е родителите да се учат на отговорно родителство, защото често семейството е склонно да делегира своите  отговорности на училището, интернет, но да забравя за себе си. Изграждането на доверителна среда, споделеност, откритост и общуване с детето също са от ключово значение.

*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор № 25-00-2/30.04.2019

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"