Норовирусите са виновни за стомашния грип

Устойчиви са на замръзване и нагряване до 60 градуса

Няма ваксина, спасението е в добрата хигиена

Причинител на стомашния грип (вирусен гастроентерит) е норовирусът, един от представителите на голямото семейство ентеровируси и далечен роднина на полиомиелитния вирус. 

Симптоми

Инкубационният период на чревния грипен вирус е до два дни. Първите симптоми са гадене, повръщане и диария няколко пъти на ден, болки в корема и в някои случаи загуба на вкусова чувствителност. Като правило, телесната температура се повишава. Всички тези признаци на стомашен грип се допълват от симптоми на обща интоксикация - слабост и бледа кожа. След няколко дни здравето на пациента се връща към нормалното, но в рамките на още един месец той е напълно способен да зарази другите. 

Опасност

Стомашният грип е опасен за хора на всяка възраст, но старците и децата са най-податливи на болестта. Все още не е ясно дали след заболяването се получава имунитет към вируса. Някои хора боледуват от стомашен грип само веднъж, докато други са засегнати през целия си живот.

За съжаление вирусът е много жизнеспособен. Не умира след мокро почистване с конвенционални препарати, устойчив е на замръзване и нагряване до 60 градуса. Вирусът на стомашния грип се унищожава само от дезинфектанти с достатъчна концентрация на хлор.

Лечение

Лечението обикновено се състои в приемане на активен въглен и стриктно спазване на диета. Млякото и млечните продукти са строго изключени от менюто, въпреки факта, че някои от тях са източник на ценни пробиотици (лакто и бифидобактерии). Няма специфична ваксина срещу норовирус, така че лечението обикновено е според конкретните симптоми. Консултирайте се с лекар, особено когато става дума за дете.

Профилактика

Мерките за предотвратяване на това заболяване са прости и банални, но ефективни: спазване на правилата за лична хигиена (миене на ръцете преди хранене, след използване на тоалетна и преди приготвяне на храна), ядене на чисти и термично обработени храни, пиене на безопасна вода.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"