Нощта на стария футбол

Севиля из живя футболна приказка, за която ще се говори и след 100 години! Над 200 000 фенове - германци и шотландци, дойдоха за финала в Лига Европа. Биха се здраво по улиците, търпяха 35 градуса жега и видяха кръв на терена и драма в края. Айнтрахт" взе купата след дузпи срещу "Рейнджърс" - 6:5 (1:1 след 120 минути игра). След 42-годишно прекъсване трофеят отново е във Франкфурт. А за първи път след 1997-а Бундеслигата отново има свой шампион в турнира след "Шалке".
Севиля може да се гордее, че беше домакин на "Нощта на стария футбол". На два клуба, които са далече от очите на олигарси и шейхове, на меценати или цели държави. На два клуба, чиито фенове да пример за вярност и любов.
За такъв мач може да мечтае всеки неутрален зрител. Още в началото с бутонка беше разбита главата на германския капитан Себастиян Роде. Не му попречи да доиграе мача. Положения имаше в изобилие. В петия си финал "Рейнджърс" първи поведе с гол на Джо Арибо, но "Айнтрахт" отвърна на удара почти веднага - 1:1.
Всеки финал има своя голям герой и този път той се казва Кевин Трап. Недооценен в "Пари Сен Жермен" германският национал първо спаси виртуозно срещу Кент в 118-ата минута. А след това хвана единствената от 10-те бити от двата тима дузпи. Както повеляват традициите и драмата, не вкара най-известният на терена. Уелсецът Аарон Рамзи, бивш ас на "Арсенал" и "Ювентус", стреля силно в средата, където остана кракът на Трап.
Веднага след него Рафаел Боре, автор на изравнителния гол в редовното време, изстреля шампионски удар-мечта. Традицията повелява - германци на дузпи не падат, особено срещу британци. Попадението на Боре е шесто за колумбиец във финали в Лига Европа. Само Испания може да се похвали с подобна успеваемост. Колкото и опит да имаше в 40-годишния вратар Алън Макгрегър, не можа да помогне на "Рейнджърс". Стражът е третият най-възрастен играч на еврофинал след Дино Дзоф и Едвин ван дер Сар.
Сезонът е приказка безкрай за "Айнтрахт". В 13 мача отборът нито веднъж не загуби, а във всички се разписа. Подобни неща направиха "Челси" през сезон 2018/19 и "Виляреал" през 2020/21. И въпреки че завърши 11-и в Бундеслигата, сега "Айнтрахт" ще е поставен в груповата фаза на Шампионската лига.
"Страхотен комплимент за всички на терена и на трибуните", възкликна Оливер Глазнер, треньорът на "Айнтрахт". Той е едва вторият австриец, спечелил еврофинал. Великият Ернст Хапел два пъти триумфира с КЕШ - с "Фейенорд" (1970 г.) и с "Хамбургер" (1983 г.).
"Не мога да намеря думи от радост - добави президентът Петер Фишер. - На 10 август ще играем за суперкупата на Европа срещу "Реал" или "Ливърпул"! Сълзите от радост не спират.  Стана дяволски завързан финал. Имахме и късмет накрая. Това е най-великият ден в историята на клуба."
"Айнтрахт" се изравни с "Борусия" (Мьонхенгладбах) като германския отбор с два купи в турнира. А за "Рейнджърс" остана единствено спечелената КНК. Двубоят срещу "Динамо" (Москва) е и единствената победа на шотландците на испанска земя - там, където "Айнтрахт" нито не е губил.
Нощта на стария футбол се завърна! Поклон, "Айнтрахт"! Поклон, "Рейнджърс"! Заслужихте овациите на целия свят! Не ви трябват нито шейхове, нито олигарси! Вие имате всичко - безкрайната любов на хората!

 

"Барселона" първи поздрави шампиона

 

"Барселона" е първи поздрави в туитър "Айнтрахт" за Лига Европа. Каталунците отпаднаха от германците на четвъртфинала след 1:1 във Франкфурт и 2:3 на "Камп Ноу".
Ето какво написаха медиите по света за победата на "Айнтрахт".
"Дейли Мейл" (Англия): Краткият и разочароващ престой на Аарон Рамзи в "Рейнджърс" завърши с изпусната четвърта дузпа. След първия гол 18 000 шотландски фенове замечтаха, че това ще е тяхната нощ.
"Билд" (Германия): Лудото парти на "Айнтрахт" продължи до 7 ч сутринта! Трофеят се завърна в Германия след четвърт век.
"Експрес" (Германия): "Айнтрахт" показа как се прави футбол! Лига Европа беше спечелена с много страдание, фенска любов и драма!
"Шпигел" (Германия): Магическа нощ в Севиля! 
"Гардиън" (Англия): Рафаел Боре стоеше сам срещу "синьо" море на трибуните. И вкара. Една дълга и гореща нощ в Севиля и още по-дълго  чакане за трофей от "Рейнджърс", което продължава  половин век.
ВВС (Англия): В петия си еврофинал "Рейнджърс" трябваше да приеме болезнена загуба.
"Хералд" (Шотландия): Толкова близо и толкова далече за шотландския футбол! "Рейнджърс" беше само на 20 минути от величието.
"Дейли Рекърд" (Шотландия): Урок как мечтите се превръщат в кошмари.Приказният  поход на "Рейнджърс" в Лига Европа завърши болезнено.
"Марка" (Испания): В хола на краля "Айнтрахт" нокаутира "Рейнджърс".
"Спорт" (Испания): Кошмарът на "Барселона" взе Лига Европа.
АВС (Испания): Дори "Маракана" не можеше да събере тези фенове!
"Мундо Депортиво" (Испания): Рафаел Боре и Кевин Трап са архитектите на германския триумф. 
"Екип" (Франция): "Айнтрахт" счупи банката)
"Курир" (Австрия): Пет минути след полунощ започна партито! В неговия епицентър бяха двама австрийци - треньорът Оливер Глазнер и контузеният Мартин Хинтерегер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"