НС прие декларация: Отричането на общата история от правителството на Северна Македония е нарушение на договора за добросъседство

Народното събрание прие единодушно и без дебати декларация "във връзка със систематичното разрушаване на диалога между Република Северна Македония и Република България" и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония".

В документа от три точки се призовава за довършване на Коридор №8, за възстановяване на диалога и на съвместните чествания на общи исторически събития и личности.

Изразява се "категорично несъгласие с отричането на общата история на Република Северна Македония и България от страна на членовете на Република Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство и добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г."

Останалите 4 точки в проекта, внесен от "Възраждане" (виж факсимилето) са отпаднали при обсъждането на декларацията в парламентарната комисия по външна политика.

Трите точки, приети в декларацията:

- Потвърждава политическото намерение и стремеж за довършването на изграждането на Паневропейски коридор VIII от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на Трансевропейски коридор VIII на нейна територия.

- Настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на Република Северна Македония позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в Република Северна Македония.

- Потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави. Изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на Република Северна Македония и България от страна на членовете на Република Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство и добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"