Ню Йорк иска да регулира социалните мрежи

Все повече деца са зависими от интернет, живеят в страх, изпадат в депресия

Отварят съдържание с разрешение на родителите

Менталното здраве на децата в САЩ се влошава. Една от причините са социалните медии. Затова в щата Ню Йорк е приет нов закон - за регулиране на ТикТок, Инстаграм и сие.

"Младите хора в цялата страна се сблъскват с криза на психическото здраве, която се подклажда от социалните медии, пораждащи зависимост", казва губернаторката на американския щат Ню Йорк Кейти Хохул. Затова сега с един нов закон се цели по-добрата защита на малолетните, пише германската обществена телевизия ZDF.

Децата, които използват социални медии, изпитват повече страхове от останалите - това става ясно от проучване на местните власти, посветено на социалните медии и психическото здраве. При малките деца те са с 4% повече, при младежите разликата е даже по-голяма: 18% повече страдат от страхове, а 10% повече страдат от депресии в сравнение с онези, които не използват социални медии.

Поради това в бъдеще компаниите, поддържащи социални мрежи в Ню Йорк, ще бъдат задължени да ограничат информацията, която може да направи малолетните зависими. Т.е. децата повече няма да могат да отварят такова съдържание, освен ако родителите им не им го разрешат изрично.

Сенаторът демократ Андрю Гунардес е сред поддръжниците на закона. Той определя "създаващата зависимост информация" така: "Става дума за алгоритмичен фийд, базиран на данните от профила и на това какво е било търсено и какво е било отваряно и коментирано".Оттам нататък алгоритъмът показва външни съдържания, което на свой ред подтиква да се търси още и още. Целта на новия закон е да се прекъснат безкрайните предложения на алгоритъма.

"Чрез този проектозакон няма да се блокира или цензурира съдържание. Но той ще попречи на това децата да прекарват по 5-6 часа на ден в социалните медии, без да преследват други цели - само да разглеждат постовете", казва Гунардес. Според него това прекъсване ще доведе дотам, че в бъдеще малолетните ще бъде изложени на много по-малко вредни съдържания. Наред с ограниченията на предлаганата информация, законът забранява и съобщенията за малолетни между полунощ и шест часа сутринта.

Според плановете на местните власти, ако компаниите не се придържат към предвидените нови изисквания, те ще бъдат глобявани с до 5000 долара за всяко едно нарушение.

(Със съкрашения)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Дойче веле

Този уебсайт използва "бисквитки"