Няма да има досъдебно производство за инцидента в завод "Терем"

Служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) е завършила своето разследване и няма да има досъдебно производство, тъй като няма жертви и няма материални щети. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който коментира информацията за избухнал снаряд в завода на държавното предприятие „Терем” в Костенец. 

„От Министерството на отбраната няма да се предприемат мерки, такива се предприемат от ръководството на „Терем“ и ръководството на завода. Става въпрос за автоматично пълнене в барокамера на боеприпас. Там няма хора, машината го прави автоматично“, посочи министърът. 

„Това е индустриален инцидент за определени индустриално изделие, което извършва автоматично тази дейност“, каза още той. 

Министърът на отбраната съобщи, че нанесените повреди предстои да бъдат ликвидирани, а производственият процес да продължи. Той увери, че технологичният процес и функционирането на устройството ще бъдат проверени с цел повишаване на безопасността. 

„Не е безобидно, не казваме, че нищо не се е случило. Случил се е промишлен инцидент. Трябва да бъдат разкрити причините, за да не се допуска такъв по-нататък“, посочи Атанас Запрянов. 

Във връзка с обстановката с пожарите в страната министър Запрянов посочи, че след ремонт и обслужване военните хеликоптери се включват отново в гасенето. „Хеликоптерите нямат безграничен авиационен ресурс. Един хеликоптер като направи 200 часа, трябва да го спрем за технологично обслужване. Техническият състав да провери хеликоптера, да се подпише на всички документи, че има летателна годност, за да лети отново. Това отнема време“, обясни министърът. 
  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"