Обвинените в шпионаж българи остават в ареста (обзор)

Първо явяване на петимата пред съда

Получавали задачи от измамника Ян Марсалек

Петимата български граждани, обвинени от британската прокуратура в шпионаж в полза на Русия, остават в затвора без възможност за пускане под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат. Това бе съобщено след заседание вчера на лондонски съд, на което петимата се явиха по видеовръзка от затворите, в които се намират, предаде Би Би Си.

Това бе първото заседание по делото, на което официално им бяха повдигнати обвинения - в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия, както и в подготвянето на отвличания.

Орлин Русев (45 г.), Бисер Джамбазов (41 г.), Катрин Иванова (31 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.), живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари. Русев е смятан за лидер на организацията.

Прокурор Катрин Селби обясни пред съда вчера, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, извършвала в полза на Русия наблюдение на посочени им цели. Целта била да се помогне на Москва да извършва операции, с които да навреди на въпросните цели, включително потенциални отвличания. Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Според британското обвинение българите са получавали задачи от Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия, но не е обвиняем по това дело.

Марсалек е издирван след срива на компанията за безконтактни плащания Wirecard през 2020 г., която е в центъра на схема, чрез която са откраднати близо 2 милиарда долара. Смята се, че в момента се намира в Москва.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"