Обвиняват Стоян Мавродиев, Вълка и адвоката им за 150 млн. лв. кредит от ББР (обзор)

Прокуратура разследва извършител, подбудител и помагач на присвояване

МВР дири бившия шеф в банката и Гайтански, бившият говорител на Съюза на съдиите Иван Георгиев е в ареста за 24 часа

Лъскавите лимузини иззети за обезпечение

Трима души ще бъдат обвинени за длъжностно присвояване на 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР). Това са бившият шеф на банката Стоян Мавродиев като извършител, бизнесменът Румен Гайтански-Юнг, по прякор Вълка, като подбудител и неговият адвокат Иван Георгиев, като помагач. Това съобщиха днес от Софийска градска прокуратура, която ръководи разследването на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) къде са потънали милионите от кредит, даден от държавната банка на никому неизвестна фирма, представила гаранции, които се оказали фалшиви.

Както писа “Труд news”, с 26 разрешения от съда инспектори от КПК с помощта на полиция и жандармерия нахлуха в имотите на Мавродиев, Вълка и негови подставени лица, включително и на мъжа на сестра му в Кърджали. Иззети бяха документи и три лимузини на Гайтански - “Ролс Ройс”, “Бугати” и “Мерцедес”.

Днес прокурорите опровергаха сайтовете и телевизионни интерпретации, че скъпите автомобили са купени с пари от въпросния кредит, като обясниха, че колите се задържат като евентуално обезпечение, тъй като ако вината на собственика им - в случая Гайтански, бъде потвърдена от съда, евентуалната присъда освен от 10 до 20 г. затвор включва и конфискация на една втора или на цялото имущество.

До момента Мавродиев и Гайтански не са открити, но МВР продължава издирването им и когато се изчерпат всички начини да бъдат намерени, обвинения ще им бъдат повдигнати задочно. Засега под отговорност е подведен само адвокат Иван Емилов Георгиев, управител на дружеството “Роудуей кънстракшън”, прибрало милионите от ББР и спряло да обслужва кредита.

До 2016 г. Иван Георгиев е бил съдия във Видин, а после и в Софийския районен съд. Избран е за говорител на Съюза на съдиите и громи противниците на “съдебната реформа” с финансовото съдействие на фондация “Америка за България”. После става адвокат, или по-точно Consigliere (от ит. - съветник-б. р.) по юридическите въпроси на Румен Гайтански. Ако се проследят документите в Търговския регистър от последните години се вижда ясно, че Георгиев представлява фирмите на Вълка при всички вписвания. Името му фигурира в почти всички документи като техен пълномощник.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"