Обжалват решението на ВАС за минималната заплата

Делото е след жалба на бизнеса за нарушена процедура

Чакаме окончателното произнасяне на съда, обяви социалният министър Бисер Петков

Решението на Върховния административен съд (ВАС) за това, че е нарушен механизмът за приемането на минималната работна заплата през 2017 г., ще бъде обжалвано. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков, който говори пред журналисти. Тричленен състав на ВАС отмени постановлението на Министерския съвет, с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева. Делото се образува след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Петков правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултациите, така че нормативният акт да е стабилен. Преди дни пък стартира процесът по консултации на проекта, което ще отнеме поне месец.

“Ще се изчака решението на втора инстанция, което ще бъде окончателно”, допълни министърът. Според него по-големият въпрос обаче е за договаряне на механизма за минималната работна заплата, каквато е и препоръката на ЕК.

Петков заяви, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм въпреки различията, които има между тях. Диалогът обаче е, меко казано, нарушен, след като синдикатите искат ново увеличение на размера на МРЗ, а бизнесът е “за” възможно най-малко администрация и държава при сформирането на индикатора.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"