Облаци диктуват цените на тока за бита от 2026 г.

От 1 юни повишението за домакинствата ще бъде с 1,39%

Най-голямо е поскъпването за абонатите в Западна България

В Североизточна България поевтинява

Наличието на облаци ще диктува цената на тока за бита от началото на 2026 г., когато домакинствата ще излязат на свободния пазар на електроенергия. Това става ясно от доклад на КЕВР с предложения за цените на тока за домакинствата от 1 юли тази година.

Независимо от намаляването на наблюдавания през изминалите три години инвестиционен интерес към изграждането на обекти за производство на електоенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), реализирането на нови инвестиции в соларни проекти е значително, посочват от КЕВР. През периода от 1 юли 2024 г. до края на юни 2025 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация голям обем от нови ВЕИ мощности. При слънчеви и ветровити дни, огромното предлагане в часове с относително ниско търсене на електрическа енергия създава предпоставки за отрицателни цени, особено на пазарите, при които доминират дългосрочните договори. Предвид обстоятелството, че на българския пазар основно се търгува „Ден напред“, това явление не е толкова ясно изразено, тъй като производителите могат да спрат работа при отрицателни цени, като много често разликата между най-ниската и най-високата цена е огромна, пише в доклада на КЕВР. Тази динамика, диктувана от метеорологичните условия, се преодолява трудно от пазарите, особено от тези, които са заложили изключително на възобновяеми източници. В моментите на липса на слънце и вятър цените стигат до над 300 лв./MWh., пише в доклада на КЕВР.

Настоящата ситуация няма как да бъде променена до края на 2025 г., когато домакинствата ще излязат на сводния пазар – ще бъдат пускани все повече ВЕИ мощности, а за оставащата близо година и половина няма как да бъдат инсталирани достатъчно мощности за съхранение на енергия, които да окажат съществено влияние на пазара. Домакинствата ще плащат скъп ток, когато няма вятър и слънце, и по-евтин в слънчевите дни с повече вятър.

От 1 юли тази година токът за бита ще поскъпне средно с 1,39%, предвиждат разчетите на КЕВР. Най-голямо ще бъде повишението на цените на домакинствата в Западна България, които са абонати на „Електрохолд Продажби“ ЕАД - с 2,74%. Токът в Североизточна Българи за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ АД да поевтинее с 0,90% предвиждат разчетите на КЕВР. За абонатите в Югоизточна България, които са клиенти на ЕВН, предложението е за повишение на цените с 1,46%.
Новите цени трябва да действат от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. След това стартира шестмесечен преходен период, в който цените на тока ще бъдат определяни от Министерски съвет. А от 1 януари 2026 г. домакинствата излизат на свободния пазар на ток.

Пазарната цена на тока за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г., без разходите за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия, ще бъде средно 88,50 евро/MWh или 173,09 лв./MWh, показват изчисления на КЕВР. Те са направени на база цените на фючърсите за българския и унгарския пазар, който е най-големият в региона, а цените на двата пазара са много близки. Цените на фючърсите за следващия едногодишен период варират в много широки граници – през третото тримесечие на тази година са от 68,91 евро до 86,38 евро за MWh, а през първото тримесечие на следващата година са от 91,42 евро до 114,52 евро за MWh.

Цените на тока за бита за следващите 12 месеца ще бъдат с около 8% по-ниски от очакваната пазарна цена на тока.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"