Образователният министър Красимир Вълчев: Ще се увеличи броят на заразените, но ако се спазват мерките, до пълно затваряне няма да се стигне

„Това, което имаме в момента, са по-скоро базови стойности, спрямо които ще анализираме следващите резултати. Това не са стойности в резултат на това, че системата е отворила. Епидемиолозите, специалистите, казват, че не очакват бум. Да, ще се увеличи броят на заразените, но ако се спазва разумният комплекс от мерки, до пълно затваряне няма да се стигне.“

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Свищов при откриването на учебната година в Стопанската академия.

По думите му първите случаи на заразени ученици и учители с COVID-19 след началото на учебната година не са се случили в училище. Под карантина са отделни паралелки. „Те са под една хилядна от учениците“, уточни Вълчев.

Той допълни, че министърът на здравеопазването ще определи праговите стойности на заболелите от Covid-19, над които ще се затварят училища. Засега обучението продължава присъствено.

Министър Вълчев допълни, че университетите започват учебната година присъствено. „Но при нужда има различни варианти на обучение“, подчерта той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"