Обрат в политиката на Франция: Републиканците ще подкрепят "Националното обединение" на Марин льо Пен

Лидерът на дясноцентристките републиканци във Франция подкрепи "Националното обединение" на Марин льо Пен в опита му да състави следващото правителство. Това е историческа промяна за френската политика. 

"Национално обединение", чиито корени могат да бъдат проследени до режима, който е сътрудничил на Хитлер по време на Втората световна война, отдавна е в черния списък на основните френски партии. Въпреки това Ерик Сиоти, лидерът на републиканците, каза, че ще подкрепи 28-годишният Джордан Бардела в кампанията му да стане първият крайно десен премиер на Франция от 1944 г. насам.

Чоти каза, че иска „съюз с "Националното обединение" … с всички онези, които подкрепят идеите на дясното, ценностите на дясното“.

Позицията му е яростно противопоставена от други републиканци, които смятат това за предателство на генерал Шарл дьо Гол, лидерът на френската съпротива, който основа тяхното движение.

Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи и бивш член на републиканците, обвини Сиоти в „подписването на Мюнхенското споразумение“ и добави, че той е „опозорил“ голизма. Оливие Марлейкс, ръководителят на групата на републиканците в парламента, призова Чоти да подаде оставка.

 „Сега знаем, че Ерик Сиоти никога не би прекосил Ламанша през 1940 г. за да се присъедини към Френската съпротива, базирана в Лондон", каза Жулиен Див, депутат от републиканците.

От своя страна Марин льо Пен, лидер на парламентарната партия на Националното събрание, похвали неговия „смел избор“.

"Националното обединение" се отказа от своята антисемитска и расистка реторика, след като Льо Пен пое ръководството от Жан-Мари, нейния баща, отричащ Холокоста, през 2011 г. Междувременно Републиканците, партия, основана преди девет години от бившия президент Никола Саркози, се движат още надясно. Сделка между двете партии би увеличила значително шансовете на Бардела, като същевременно би нанесла съкрушителен удар на президента Макрон.

45-годишният Макрон разпусна парламента и свика предсрочни избори, след като неговият центристки лагер беше победен от Националното обединение на европейските избори в неделя, припомнят от The Times.

Държавният глава, който загуби абсолютното си мнозинство в Народното събрание през 2022 г., се надява избирателите да се уплашат от перспективата за популистко, антиимигрантско правителство и да го подкрепят на парламентарните избори в два тура на 30 юни и 7 юли.

Анкета, публикувана от института Harris Interactive, предполага, че действията на Макрон може да имат обратен ефект. Спаред него "Националното обединение" е на път да увеличи броя на места си в парламента от 89 до 235 - 265. От друга страна прогнозите за лагера на Макрон са да се свие от 249 места до между 125 и 165.

В интервю за Le Figaro Макрон изключи възможността да подаде оставка в случай на поражение. „Институциите са ясни, мястото на президента също, какъвто и да е резултатът.

Той отхвърли предположенията, че свикването на избори е било грешка и настоя, че се стреми да спечели. „Никога не съм вярвал на проучвания на общественото мнение“, каза той.

Въпреки че тези резултати биха били успех за Бардела, той все пак няма да има нужните 289 места за абсолютно мнозинство, ако проучването се окаже точно.

Бардела се опитва да преодолее границата с помощта на републиканците, с които той твърди, че е водил преговори. Той представи перспективата за изборен пакт в интервю за радио RTL.

„Сред кандидатите, които моето движение ще подкрепи на парламентарните избори, няма да има само хора от "Националното обединение". Ще има и хора от републиканците“, каза той.

Републиканците, които са на път да спечелят между 40 и 55 места според Harris Interactive, може да се разделят заради сделка с "Националното обединение"

Ксавие Бертран, председател на северния регион Hauts-de-France, беше сред множеството висши републиканци, които се противопоставиха на споразумението с популистите. „ДНК-то на републиканската десница никога не е било в крайностите, никога с "обединението", никога с Марин льо Пен“, каза той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"