Обсъдиха още мерки срещу пожари в Шуменско

Директорът на ОДМВР- Шумен ст.комисар Георги Гендов свика работна среща, на която бяха набелязани мерки за предотвратяване и намаляване на големи пожари на територията областта, съвместно с областния управител на Шумен Бейнур Ахмед, директора на Регионалната дирекция по горите инж. Емил Гелов, директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Шумен Едвин Хасан и инж. Бояница Вълкова от Областно пътно управление.

Според изнесени данни, през последните 7 дни в региона са регистрирани 52 пожара, а от началото на месец юли са 82. С повишаването на дневните температури се увеличава рискът от възникване и бързо разпространение. Често пожарите са неконтролируеми, започват в отдалечени местности, прехвърлят се бързо и обхващат големи територии, допълни инж. Гелов.

От началото на юли до момента са ликвидирани 3 пожара в горски територии, каза директорът на РДГ.

На срещата стана ясно, че част от земеделските производители нямат изградени минерализовани ивици за ограничаване на мащабите на пожарите. Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Едвин Хасан се ангажира в спешен порядък да уведоми производителите за своевременно разораване на ивици край пътищата и местата, където земеделската земя граничи с горския фонд.

Гл. инсп. Мирослав Желязков от РДПБЗН- Шумен допълни, че се извършват проверки от служители на Държавен противопожарен контрол за спазване на заповедта на областния управител, с която се забранява обработката на пасища и балирането на сено и слама ежедневно от 11:00 до 23:00 часа на цялата територия на област Шумен. Освен това се проверяват места от горския фонд, които се посещават от туристи.

Паленето на огън в горите трябва да става само на определените за това места в природните паркове. До огнищата да има задължително вода, а туристите да не ги оставят незагасени. Областният управител призова всички жители на областта да бъдат внимателни, да пазят тяхното и горското имущество.

Директорът на ОДМВР- Шумен разпореди полицейските служители да проведат спешни срещи с кметовете на населените места, за да бъдат направени заорани защитни ивици около обработваемите полета в землищата на населените места. "Нека бъдем отговорни! Да спазваме правилата за пожарна безопасност, защото щетите от пожарите могат да бъдат големи както за имуществото на хората, така за селското стопанство, горите и промишлеността", допълни ст. комисар Гендов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"