Обсъждат 3 и 10 ноември за дата на изборите

Датата 27 октомври не била подходяща, сменя се часът

Горица Кожарева не отговаря, нейни близки твърдят, че още в началото имала колебания за поста служебен премиер

Депутатите излязоха във ваканция

Ден след като се разбра, че номинираната за служебен премиер Горица Кожарева е пред отказ от поста, политиците започнаха да обсъждат коя дата е подходяща за предсрочните парламентарни избори. Досега се очакваше, че ще бъдат насрочени за 20 октомври, но ако в понеделник Горица Кожарева откаже да оглави служебен кабинет, то изборите отиват към началото на ноември.

Всички са единодушни, че първата неделя след 20 октомври - 27 октомври е неподходящ ден за избори, тъй като тогава се сменя часът и има риск от объркване на комисии и избиратели. Затова като възможни дати се сочат 3 и 10 ноември.

Политици се шегуват, че е реалистично да се осъществят призивите на бившия конституционен съдия Георги Марков, който от месеци призовава символно да отидем на избори на 10 ноември, за да отбележим подобаващо 35 години от началото на демокрацията. Според него и много от политолозите ни в крайна сметка е добре да се изчакат изборите в САЩ, които са на 5 ноември. Експертите по избори обаче репликират, че за разлика от България, в САЩ ще има надеждни прогнози още в края на октомври.

Днес бе последният работен ден преди лятната ваканция на депутатите, които ще почиват от 17 до 31 август.

В пленарния ден, преди да удари звънецът, председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви, че следващото редовно заседание на парламента ще е на 4 септември от 9:00 часа. Той направи уговорката, че вероятно ще има извънредно заседание във вторник - 20 август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указ за това.

“Труд news” научи, че Горица Кожарева, още преди да бъде номинирана за служебен премиер, имала колебания и пред близки обяснявала, че е дала съгласие само за разговор на “Дондуков” 2, а не и за номинация. Днес тя не отговаряше на телефонни повиквания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"