Обучаваха земеделци как се опазват защитени птици

Обучение за земеделски стопани на тема „Прилагане и адаптация на селскостопански практики за управление на обработваеми земи и пасища, с цел благоприятстване опазването на приоритетните видове, обитаващи земеделски земи“ се проведе в Добрич. Орнитологът Димитър Плачийски от БДЗП откри срещата, като представи пред земеделците и експерти от сектор „Гори“ от Варна, Шумен, Генерал Тошево и Добрич добри земеделски практики, насочени към опазване на хранителните местообитания на приоритетни видове птици, в това число малък креслив орел.

Плачийски обясни, че прилагането на ротация на земеделски култури с люцерна, поддържането на екотона, създаването на хранителни траншеи и други добри практики, допринасят за запазване и увеличаване на местообитанията на застрашени видове птици.

По време на обучението Ирина Матеева и Вяра Стефанова представиха Интервенции от СПРЗСР 2023 – 2027, благоприятстващи опазването на местообитанията на приоритетните видове, обитаващи земеделски земи. Експертките от БДЗП говориха и за плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000, както и за еко схеми за намаляване използването на пестициди, поддържане на постоянно затревените площи, поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. Те обясниха на присъстващите колко средства са заделени по схемите, кой може да се възползва от тях и какви са нужните документи.

В края на събирането Димитър Плачийски обяви, че предстоят индивидуални срещи със земеделците в Добруджа, за да продължат разговорите за опазване на ценните видове птици и техните местообитания.

Целта на обучение е да бъдат представени земеделски практики. Както заложени в Стратегическия план за развитие на селските райони 2023-2027, така и специфични земеделски практики, които са важни за опазване на застрашени видове птици и са от полза за земеделците. Срещата се организира по проект „Горите и земите на орела“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"