Община Белоградчик иска рестартиране на отдавна замразения ГКПП при Салаш-Ново корито

Общината с писмо настоява да поеме всички дейности по проектирането и изграждането на граничния пункт с Република Сърбия

Община Белоградчик изпрати официално писмо до Министъра на вътрешните работи на Република България, който е председател на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, с настояване за стартиране на отдавна замразеният обект за ГКПП при Салаш-Ново корито. В писмото Общината изразява готовност и настоява да поеме всички дейности по проектирането и изграждането на граничния пункт с Република Сърбия. Това обяви кметът на Белоградчик Боян Минков по време на тридневния международен събор „Кадъ Бояз“, най-големия на Балканите, който завърши в неделя. Съборът от близо 100 години събира край едноименния проход в Стара планина българи и сърби от двете страни на границата. В продължение на три дни границата е отворена и съседите преминават само с лична карта. 

Боян Минков, отбеляза още че през следващата година международния събор ще отбележи своята 100-годишнина. Затова и двете общини Белоградчик и Княжевац, ще положат усилия този граничен пункт да заработи по-скоро. В контекста на вековната годишнина и на всичко, което се случва в Белоградчик, общинското ръководство е решило да поемем изграждането на граничния пункт, обект за който се говори повече от 20 години.

Според кметът на Белоградчик, ако общината поеме всички дейности по проектиране и изграждане на граничния пункт, това ще е прецедент в България. Наскоро общината е спечелила финансиране на проект, за асфалтирането на пътя от Салаш до мястото на бъдещия граничен пункт при прохода. Минков уточни, че общината заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ ще използва финансирането, за да може да има асфалтов път и така желаният пункт най-сетне ще стане факт, което е мечта на поколения българи и сърби. 

Вера Александрова, народен представител в 50-о Народно събрание, също обяви, че  на последната среща, която се е  състояла на ГКПП Калотина, е подписана спогодба от българска и сръбска страна, от всички институции за изграждането на новият граничен пункт и всички документи са в Министерството на финансите. На парламентарен контрол, в отговор на депутатско питане на Александрова, финансовият министър е отговорил, че до края на годината ще бъде заложено проектирането на пътя.

Международният  съборна гарницата, на прохода „Кадъ Боаз“ 2024 за двадесет и втора поредна година събра хиляди посетители - съседи, роднини и приятели от  България и Сърбия. Събитието започна със символично прерязване на лента на границата между Република България и Република Сърбия и поднасяне на венци на паметника на приятелството между двата народа. В продължение на три дни  край прохода „Кадъ Боаз“ българи и сърби заедно се веселяха, слушаха богата концертна програма на изпълнители и самодейци от България и Сърбия, аплодираха  концерта на сръбските звезди Биляна Йевтич и Александър Илич.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"