Община Велико Търново съгласува подмяната на декоративни дървени елементи на Владишкия мост

Емблематичното съоръжение е конструктивно здраво и безопасно

Още преди месец Община Велико Търново е стартирала проверка и процедура за подмяна на декоративни дървени елементи – откосни подпори на Владишкия мост в Асенова махала. Съоръжението е паметник на културата, а всяка една интервенция и намеса изисква съгласуване от компетентните държавни органи.

Твърдения в общественото пространство от рода на „Владишкият мост се руши“ не отговарят на истината. Мостът е изпълнен чрез стоманена конструкция, облечена с дърво за подчертаване на автентичния вид. Откосните дървени подпори са част от декоративната визия на моста и нямат отношение нито към здравината, нито към конструктивната му цялост.
Община Велико Търново уверява, че Владишкият мост е конструктивно здрав и изряден, както и напълно безопасен за преминаване. 

Емблематичният обект на възраст над два века и половина е реставриран през 2013 г. по проект на Община Велико Търново. Изпълнител е държавното дружество „Реставрация“ ЕАД, профилирано в реконструкцията на паметници на културата. Извършена е импрегнация на дървената конструкция - специфична дейност за постигане на максимална защита на дървесината против гниене, разрушаване от насекоми и атмосферни влияния. 

През последните десет години Владишкият мост неведнъж е бил обект на последиците от атмосферните влияния – високи води на р. Янтра, причинени както от природни явления, така и от човешка дейност – незаконна сеч, нерегламентирано изхвърляне на строителни и едрогабаритни битови отпадъци и др. Конструктивната цялост на моста, металната конструкция, облечена с дърво, както и дървените парапети не са засегнати.

Констатирани са единични случаи на паднали откосни декоративни подпори, които не влияят на конструкцията и здравината на моста. Подмяната на тези елементи, както и специфичната импрегнация на дървото, освен съгласуване по надлежния ред, са свързани и с допълнителни разходи, които предстои да бъдат отразени в бюджета и гласувани от Влеикотърновски общински съвет. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"