Община Перник получи глоба заради замърсяването на река Струма

Община Перник ще бъде глобена заради замърсяването на река Струма, съобщи БТВ. Именно кмета на областния град подаде сигнал, че водата в реката е с необичаен цвят.

Миналата седмица река Струма край Перник беше оцветена в оранжево и кафяво. Веднага след това РИОСВ извършиха проверка на място, при която не бяха установени нарушения.

Преди три дни бе извършена повторна проверка и установено, че издадените предписания не са изпълнени от общината и затова тя е глобена.

„След подадения сигнал към екоминистерството и РИОСВ дойдоха много служби, подчинени на министерството, и не тръгнаха да търсят извършителя, а да накажат този, който сигнализира - немирният кмет трябва да стане по-мирен. Ако наистина бяха дошли да си свършат работа, щяха да направят една детайлна проверка и щяха да не избързват с тези констатации и наистина да разберем кой е извършителя. Няколко дни след това Ние имахме огромно запрашаване в града“, каза кметът на Перник по БТВ.

Според Станислав Владимиров екозвеното в Перник вече не съществува самостоятелно, а е слято с централното в София.

Екип на екоинспекцията е взел проби. Първоначалните данни показват, че всички показатели на водата са в норма. Детайлният анализ обаче ще бъде готов след около седмица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"