Община Пловдив си връща Античния форум срещу 4,3 млн. лв.

Теренът от 5,6 дка край площад „Централен” продаден от градската управа преди 15 години за 1,2 млн. лв.

Община Пловдив ще си върне за 4 303 000 лева без ДДС Античния форум, ако в четвъртък старейшините от местния парламент одобрят постигнатото споразумение за терена от 5634 квадратни метра зад Централна поща и срещу хотел „Рамада Тримонциум” с настоящите му собственици от „Младост Алфа” ЕООД, която е 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг "ГМБХ". Това е пазарната оценка на южната част на имота, известен като Римския форум на Филипопол, направена от независим оценител.

Предложението  за придобиването е на постоянната комисия в Общинския съвет с председател Вихър Захов от ГЕРБ, в която участват съветници от различни политически сили. Преди това местният парламент беше гласувал доклада на комисията, избрана да води преговори със собственика, който първоначално поиска 4 109 700 евро за имот, закупен през май 2003 г. по време на управлението на кмета д-р Иван Чомаков (СДС) от тогавашната градска управа за 1 240 200 лева заедно с археологическите находки. След дълги преговори първоначалната сума падна най-напред на 3,7 млн. евро, преди да се стигне до финалното споразумение за 4 303 000 лв. (2,2 млн.евро). Тя ще бъде изплатена на два транша, като първият ще е до края на 2017 г. и ще е в размер на 1,5 млн.лв., а вторият – до 3 декември 2018 г.

Според внесеното за гласуване в Общинския съвет предложение, всички такси, данъци и комисионни по сделката ще са за сметка на бюджета на Община Пловдив. С обратното придобиване на имота градската управа ще има възможност да разкрие Римския форум и да експонира останките от античния площад като част от културно-историческото наследство на Пловдив. Археологията попада в обхвата на визията за реконструкцията на площад „Централен”, като намерението на Община Пловдив е да експонира и останалата част от Римския форум – до Цар Симеоновата градина и от северната част на Централна поща.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"