Общинарите одобриха нов небостъргач в София

Според главния архитект на София Здравко Здравков зданието няма да пречи на функционирането на булеварда

Строеж на 77-метрова сграда до бул. "България" одобри днес Столичният общински съвет. Проектът бе одобрен вчера от комисията по архитектура и градоустройство, след като на предишни заседания бе отхвърлен на два пъти.

Проблемът с новия небостъргач е дали теренът попада в зона без ограничения за височината на застрояване или не, както и за влиянието му върху трафика в района. Инвеститорът е дружеството "България билдинг". Новият небостъргач ще включва офиси, магазини, жилища и апарт хотел.

Граждани от района излязоха на протест и организираха и подписка против строежа в края на юни, въпреки че проектът отпадна от дневния ред на СОС тогава.

В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта, защото ОУП не важи в частта му за конкретния терен.

През април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите, за да направят транспортен анализ. Тогава те поискаха доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината.

Столичният общински съвет, с гласовете на ГЕРБ и Реформаторски блок и Глас Народен, разреши стоежа на 77-метровата сграда.

„Касае се за една сграда, която е 77-метрова и тази сграда беше разгледана на разширен експертен съвет след две заседания на комисиите по архитектура и екология.“, коментира главният архитект на София Здравко Здравков. „Направихме разширен експертен съвет с повече от 30 експерта от Университета по архитектура строителство и геодезия и от професионалните организации. Изключително подробно беше разработено по отношение на трафик анализ. Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда“, обясни главният архитект.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"