Общински съветници настояват за дискусия и спешни мерки относно бъдещето на видинската база на "Ел Би Булгарикум"

Пореден шамар на централната власт към региона

Общинските съветници от "Справедливост за Видин" Димитър Велков и Иванела Илиева настояват за широка обществена дискусия относно бъдещето на видинската производствена база на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум".

На специална пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА във Видин Димитър Велков постави въпросът защо не е информирана обществеността за плановете на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) за намеренията за разкриване на нова производствена база в близост до София. Това на практика ще доведе до ликвидиране на производствената база на "Ел Би Булгарикум" в дунавския град . За намеренията на министерството общинските съветници са се информирали от   интервю дадено за БТА на изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , сподели Велков. Велков допълни, че това означава, че приетата преди месец по време на стачните действия бизнес програма на фирмата е сменена.

"Тя предвиждаше обновяване и модернизация на производствената база във Видин и изграждане на нов животновъден комплекс, защото в момента има недостиг на мляко", каза Велков. "Местни производители осигуряват около 30-40 процента от млякото необходимо за производството, а останалите количества мляко идва от други области. Разкриването на нов животновъден комплекс би осигурило още около 50 работни места в община Видин.“

Създаването на нова мандра край София няма да разкрие, а ще закрие работни места във Видин, е категоричен общинският съветник.

"Да се инвестират милиони в разкриване на нова мандра в София при положение, че съществуващата еталонна производствена база с традиции в млекопреработването е натоварена на едва 50 процента от мощностите, е смъртна присъда за производството във Видин. Това е поредният шамар на централната власт към региона.“ каза още Димитър Велков.

Много животновъди - производители на мляко и доставчици от област Видин, ще бъдат принудени, ако се закрие производствената база, да затворят врати, за да може поредното производство да се премести в София. Това ще бъде тежък удар по животновъдството, което и без това не е в добра кондиция, допълни Велков.

При посещението си в производствената база във Видин предишният министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов, обяви, че през месец януари 2024 г. са преработени 850 000 литра прясно мляко в производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин. Ясно е, че е възможно да се преработват и по 1 млн. литра на месец, коментира той.

От интервюто дадено пред БТА от новия изпълнителен директор на дружеството Живко Живков става известно, че в момента се преработват 450-500 тона на месец , което е едва 50 процента от производствения капацитет на производствената база във Видин, каза Велков. Всичко това, според съветника, води към постепенно редуциране на
производството във Видин и затварянето на еталонната производствена база. Общинският съветник Иванела Илиева пък сподели, че новият изпълнителен директор на дружеството подготвя обществото за ново увеличение на цените заради "търговската логика". По същата тази търговска логика увеличението на цените ще доведе до ново намаление на продажбите и намаление на под 50 на сто на производствения капацитет, каза още Илиева.

Димитър Велков постави още въпроси, свързани с дейността на дружеството и съобщи, че ще предложи темата да се дискутира в Общински съвет - Видин, като бъдат поканени представители на държавната власт, депутати, кметове, общински съветници.

Двамата общински съветника призоваха спешно народните представители от региона, кметът на Община Видин и общинските съветници да се намесят, за да не се окаже региона в близко време с поредното закрито голямо предприятия в региона и изнесена към столицата дейност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"