Обявиха вагонния завод в Дряново в несъстоятелност

Емблематичният вагонен завод в Дряново е обявен в несъстоятелност. Това става ясно от решение на Окръжния съд в Габрово, публикувано на 26 юли в Търговския регистър.

В него се казва, че се открива производство по несъстоятелност на "Вагонен завод-Интерком" АД.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

"Кредиторите могат да предявят вземанията си в срок от 1 месец пред Окръжния съд в Габрово по делото за несъстоятелност.

Работниците могат след влизане в сила на решението да предприемат действия по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, или да предявят вземанията си по общия ред, като кредитори на завода", пише още в съдебното решение.

Водещото предприятие, което е на 104 години и е първото по рода си у нас през миналата година възобнови работата по нашумелия проект “Сокол”. Той предвиждаше модернизация на 15 броя пътнически вагони В-84, които са основната част от превозния парк на БДЖ-„Пътнически превози“ и са произведени в завода през 80-те години на миналия век. Проект „Сокол“ бе представен от ръководството на завода като иновативен български вагон от ново поколение. Първият вагон дори премина изпитания у нас и в лаборатория в Румъния, които издържа успешно. Публично бе обявено, че спешно се търсят работници, защото дейността на предприятието се разраства.

През ноември 2023 г. обаче непосредствено преди началото на зимата близо 200 души от завода останаха без работа, защото предприятието внезапно затвори врати.

За ситуацията ръководството на вагонния завод обвини БДЖ в неизпълнение на договори.

Такива претенции към дряновското предприятие отправиха и от българските железници. От компанията обявиха, че има договор от 2021 г., приключил през април 2023 г., но той не е изпълнен, въпреки че са били изплатени 7 милиона лева за предаването на 15 вагона.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"