Овации за Борисов в Страсбург (обзор)

Жан-Клод Юнкер даде висока оценка на постигнатото

Отчитаме 45 постигнати споразумения

“Нашите успехи са и ваши”. С тези думи се открои представянето на заключенията от българското председателство на ЕС в Европейския парламент в Страсбург във вторник.

Планираното изявление на министър-председателят Бойко Борисов пред евродепутатите се наложи да бъде забавено с близо половин час, заради стачка на преводачите в европейското законодателно събрание срещу условията на труд. Символичните им протестни действия имаха подкрепата от членове на Европейския парламент, които успяха да създадат технически затруднения, след разрешаването на които българският премиер можа да премине към съществената част от изявлението си.

Бойко Борисов открои основните приоритети, които си бе поставила България, поемайки ротационното председателство на ЕС и постигнатото по тях за последните шест месеца. Според премиера срещата на върха за европейските перспективи на Западните Балкани в София от 17 май преминала изключително успешно и е създала условия за разрешаването на дългогодишния спор между Скопие и Атина за името на Македония.

Борисов заяви още, че в рамките на българското председателство са били постигнати 45 споразумения между Съвета и Европейския парламент, от общо 105 в процес на обсъждане, когато страната ни е поела щафетата от Естония в началото на годината.

В контекста на големия дебат в ЕС по въпросите на миграцията, премиерът Борисов подчерта и положителните резултати от организираната по инициатива на България среща на високо равнище във Варна с турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, което е довело до облекчаване на миграционния натиск върху границите на страната. Много висока оценка за постигнатото по време на Българското председателство на ЕС даде и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който отправи комплименти към всички работили за успешното му преминаване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Благовест Бенишев, наш специален пратеник в Страсб

Този уебсайт използва "бисквитки"