Огнени езици застигат Светльо, докато спасява пчели в Щит

Всички се молим момчето да оцелее и да се възстанови, казаха местни хора пред “Труд news”

“С теб сме, бори се!”, дават му кураж от любимия син клуб

Светослав Димитров от Свиленград, който стана доброволец и отиде да помага в гасенето на пожарите край Хасково, се е опитал да спаси кошер с пчели от двора на напълно непознати хора.

За секунди младото момче попада в огнен капан край село Щит, пламъците го обградили и изгорили цялото му тяло. В момента спортистът е настанен в болница с 60% изгаряния, а в родния му град със свито сърце чакат вести, че той ще успее да оцелее и да се възстанови.

Димитров е треньор по футбол на деца и преди дни е сбъднал най-голямата си мечта - да учи в Националната спортна академия.

Скромен, възпитан и заклет фен на “Левски”, описват го жителите в родния му край. Димитров е претърпял спешна операция но му предстоят още.

“Добър млад човек, трудолюбив, не пие, не пуши, отдаден на спорта, помага на баба си и дядо си, отнася се с голяма обич към децата. Всички се молим да оцелее и да се възстанови”, заяви за “Труд news” Златина Пенева от града.

В официалната страница на “Левски” също се появи публикация за Димитров, който от малък е почитател на сините. От клуба заявиха, че имат готовност да помогнат с финансови средства на семейството му.

“С теб сме, бори се!”, дават му кураж от любимия син клуб. Благодарение на бързата реакция на съученици, приятели и познати, само за два дни успяха да се съберат нужните банки с кръв, които лекарите в Пловдив поискаха за преливане на младия мъж. А най-малките приятели на Светльо, децата от набор 2014 г., му нарисуваха рисунки и ги изпратиха в клиниката по изгаряния. “Чакаме те на терена, тренер”, пишат му децата.

Заради тежката ситуация с пожарите в страната, по нареждане на премиера Димитър Главчев МВР разкри телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали. Номер 02 901 1298 вече е отворен и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират за пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да работи. Главчев бе категоричен, че ситуацията в страната е тежка, но овладяна.

Хиляди декари гори унищожени

 

Лекуват обгорени животни

 

Доброволци успяват да спасят част от обгорените животни, много от тях обаче умират в пламъците.

Обгорени зайчета, сърни, таралежи, катерички и костенурки се лекуват в спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

Огнената стихия над Стара Загора лумна и унищожи хиляди декари в района. Въпреки че в битката се включиха и два хеликоптера, щетите в региона са значителни.

“Една част ще успеем да излекуваме, но за жалост има и много мъртви”, съобщи ветеринарният лекар д-р Руско Петров от спасителния център.

Докторът подчерта, че в грижите за бедстващите помагат много студенти от Тракийския университет, които напълно безвъзмездно са на терен, за да спасяват животинките.

“Много ни е мъчно, но в пожара смъртта си намериха две малки сърнета. Открихме телата им в пепелта”, каза д-р Петров.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"