Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news“: Байдън е такава катастрофа, че няма как Тръмп да не спечели

Тръмп се страхува най-много от Мишел Обама, но съпругът u опроверга, че тя ще бъде кандидат

Два месеца и половина преди президентските избори в САЩ на 5 ноември разговаряме с журналиста и международен анализатор Огнян Дъскарев, който току-що се завърна от Щатите. Какви са настроенията там след първия тв дебат между кандидатите за Белия дом Доналд Тръмп и Джо Байдън? Възможно ли е Байдън да бъде сменен с друг кандидат, каквато идея набира скорост сред Демократическата партия, зад нея застават и знакови лица от демократите, и спонсори на кампанията? А кой ще бъде вицепрезидентът на Тръмп?

- Току-що се връщаш от Съединените щати. Какви са настроенията там след тв дебата между Джо Бойдън и Доналд Тръмп? Предполагам, че си го гледал?
- Гледах го, разбира се, заедно с още 60 милиона американци. Впечатлението ми е, че този дебат бе катастрофален за Байдън. Да припомня, че той си взе една седмица отпуск и отиде в резиденцията „Кемп Дейвид“ да се подготвя с помощта на 16 души! И въпреки това се представи изключително зле, като в един момент заяви, че е победил „Медикеър“ - това е здравната застраховка на американските пенсионери! Неговите хора след това изясниха, че е искал да каже, че е победил големите фармацевтични компании. А водещият от CNN Джейк Тапър, който е голям враг на Тръмп, точно тогава прекъсна Байдън и му помогна да спре да говори такива неща. Затова в следващите два-три дни след него всички бяха убедени, че Байдън ще бъде сменен. Но сега вече преобладава мнението, че това няма да стане. Във вторник имаше много важно съвещание в долната камара на Конгреса на конгресмените от Демократическата партия и преобладаващото мнозинство го подкрепиха. И шефът на Сената - демократът Чък Шумър, и шефът на демократическото малцинство в долната камара Хаким Джефрис се изказаха в подкрепа на Байдън. Но против него има и доста известни демократи. Джеймс Карвел, например, известен стратег от левицата каза, че Байдън ще загуби катастрофално от Тръмп. Двама донори, които са много важни - Нетфликс и Хейстингс - призоваха Байдън да се оттегли. Но Байдън няма да се откаже, а ако не се откаже, няма как да бъде сменен на конференцията на демократите през август в Чикаго. Делегатите са се врекли на Байдън, че ще го подкрепят, и той трябва да ги освободи от това задължение. Така че Байдън ще остане, което е добра новина за Тръмп.

- След дебата Байдън даде няколко интервюта, за да покаже, че е във форма, убеди ли аудиторията в това?
- Всъщност даде само две радиоинтервюта, но и двамата водещи казаха, че от Белия дом са им пратили предварително въпросите! А в едното интервю - на националния празник 4 юли - Байдън заяви, че се гордее, че ТОЙ е първата чернокожа жена, която е вицепрезидент! Идентифицира се с Камала Харис. Даде едно интервю за NBC за Джордж Стефанопулос, който е негов дългогодишен приятел и сътрудник на Демократическата партия, и пак не можа да изрази точните си мисли.

- Той не е още официално номиниран, това ще стане в Чикаго на 19 август. Джим Клайбърн, който е дългогодишен приятел и довереник на Байдън, каза пред CNN, че би подкрепил „мини първични избори“, които да се проведат в навечерието на Националната конференция на Демократическата партия, в случай че Байдън си направи отвод от надпреварата за Белия дом. Възможно ли е това да се случи? 
- Това е изключително сложно, не виждам как ще стане. Въпреки, че в американската история има два такива примера, и двата с кандидати на Демократическата партия, които се отказват в полза на друг. През 1952 година това прави Хари Труман, защото загуби катастрофално първичните избори в Ню Хемпшър. И най-известният случай е през 1968 година, когато президентът Линдън Джонсън обяви, че няма да кандидатства за втори мандат, демократите го смениха с Хюбърт Хъмфри, който загуби след това от Ричард Никсън. И в двата случая демократите загубиха. Затова един от аргументите на поддръжниците на Байзън да остане са тези два случая - те твърдят и не без основание, че партийният апарат и делегатите вече са се настроили около Байдън и дават за пример тези два случая, в които Демократическата партия загуби, когато е сменяла кандидата си за президент.

- А за кои се говори, че евентуално може да заместят Байдън?
- Тръмп се страхува най-много от Мишел Обама, тя е много популярна и би била първата жена-президент на САЩ, и то чернокожа. Но това веднага бе разсеяно от нейния съпруг - бившият президент Барак Обама, който официално подкрепи Байдън, който му бе вицепрезидент два мандата, и фактически той даде сигнал. Веднага слез това започнаха да го подкрепят, което говори всъщност кой е най-влиятелният човек в американската левица. Така че няма да е Мишел Обама. Другите двама са вицепрезидентката Камала Харис с катастрофално нисък рейтинг, и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който прилича на холивудски актьор. Но ще си остане Байдън.

- Как се промени одобрението за Доналд Тръмп след дебата?
- Той поведе доста сериозно пред Байдън. Има шест т. нар. колебаещи се щати, които в много случаи определят кой ще бъде президент. Тези щати са Джорджия, Аризона, Мичигън, Уисконсин, Пенсилвания и Невада. В четири от тези щати Тръмп води с около 5-6 процента, в Мичигън и Уисконсин нещата са на кантар в момента. В крайна сметка всичко опира до тези щати и аз като направих една сметка ми стана ясно, че за да стане президент Тръмп трябва да вземе всички щати, които спечели преди 4 години на последните президентски избори. А това няма да е трудно - това са Средния Запад и Юга, които винаги гласуват на дясно. Освен това трябва да вземе Аризона, където води в момента с около 4-5 процента и най-важният колебаещ се щат - Пенсилвания. Това е огромен щат, с изключително разнородно население, така че ако вземе Пенсилвания, Тръмп е президент. В момента води там средно с 3.3 процента. Второто важно условие е републиканците да гласуват както демократите по пощата няколко седмици преди изборния ден. За щастие Тръмп го разбра това, въпреки че години наред бе против гласуването по пощата...

- Да припомним, че с това гласуване по пощата демократите победиха преди 4 години...
- Познавам един човек, който участва в кампанията на Тръмп и всеки ден е с него. Тръмп вече призова своите хора да гласуват по всякакъв начин - в изборния ден, по пощата, електронно. Но цялата работа е, че републиканците, т. е. американските консерватори, са хора, на които много трудно можеш да им влияеш и те си гласуват в изборния ден... Тръмп ще загуби ако републиканците не гласуват по пощата няколко седмици преди 5 ноември.

- Тръмп бе упрекван, че по време на дебата е казал някои неверни твърдения? 
- Тръмп понякога преувеличава, но за мен две неща бяха слабост при него. Първо, той постоянно нападаше Байдън за тези най-малко десет милиона незаконни мигранти, което е катастрофа за Америка, че в страната се вкарват престъпници, които извършват убийства и тежат на бюджета. Това добре, но не каза основното - че благодарение на тези мигранти, които е пуснал Байдън, на картелите и на китайската компартия всяка година около 70 000 американци загиват от свръхдоза фентанил. Това не каза Тръмп, това е най-важното. А 99 на сто от този изкуствен китайски наркотик - фентанил - се внася през границата с Мексико и е много лесно това да стане с 10-те милиона незаконни мигранти. Второто нещо, което го питаха двамата водещи - подчертавам, от CNN, една много враждебна на Тръмп медия - бе какво ще прави с Украйна.

- Това е най-важният външнополитически въпрос, вторият е войната в Газа. Какво отговори Тръмп?
- Той започна да говори, че при него не е имало такива неща, че Путин не е нападнал Украйна, че Путин е бил окуражен от катастрофалното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 година, когато бе оставено оръжие за милиарди долари на талибаните и бяха зарязани няколкостотин американци на милостта им. И до ден днешен нищо не е направено за тях, аз не знам друг случай американците да оставят своите на неприятелска територия. Никой не знае колко са те. Всичко това е вярно, което каза Тръмп. В историята обаче „ако бях останал президент“ не работи, там не съществува думата „ако“.

- Значи не е отговорил как смята да приключи войната в Украйна?
- По моите канали разбрах, че двама от военните съветници на Тръмп, известни генерали от запаса, са му казали да направи следното. Да каже на Зеленски, че веднага настоява да започне преговори, да спрат да се избиват и да спрат разрушенията, и после ще видим. Ако Зеленски откаже, Тръмп ще му каже, че му спира помощта от САЩ. Генералите са посъветвали Тръмп да каже същото и на Путин, нали си имат приказката с него. Да предложи на Путин спирането на огъня, пък после ще видим. Ако той откаже, да го предупреди, че ще увеличи три пъти помощта за Украйна. Това го разбрах по мои канали, не знам дали е истинска тази информация, но предполагам, че е. Що се отнася до Газа - Тръмп е твърд поддръжник на Израел, за разлика от Байдън, който е много колеблив, беше им забравил оръжията и прави изказвания против Нетаняху. Причината за това е, че една голяма част от левицата в САЩ е антисемитска и антиизраелска, особено в Мичиган, който е от колебаещите се щати.

- Един от плюсовете на дебата бе, че левите медии бяха вече принудени да не крият състоянието на Байдън...
- Поведението на големите американски и западноевропейски медии бе поразително. Те три години и половина усилено и усърдно криха състоянието на Байдън. Сега изведнъж вече всички говорят за това и викат една ли не „Царят е гол“! И са много остро настроени поради две причини. Първата, основната е, че се ужасяват, че Тръмп може да спечели и затова медии като CNN, „Ню Йорк Таймс“ и NBC искат Байдън да се оттегли, Втората причина - те са бесни, че повече не могат да крият състоянието на Байдън. CNN са коренно променени, дават думата вече и на критици на Байдън, които искат той да се оттегли.

- Какво предстои до деня на изборите - първият вторник след първия понеделник, който тази година е 5 ноември?
- В САЩ бях 40 дни, разговарях с много американци. Бях и в Лас Вегас, всички там ще гласуват за Тръмп, защото е обещал, че няма да облага с данък бакшишите, много хитър ход. Според мен до изборите ще се засилва противопоставянето. Бих предупредил хората в кампанията на Тръмп да имат предвид какво стана във Франция. Смяташе се, че Льо Пен ще победи категорично, но това не стана. Американската десница не бива да бъде самодоволна, защото Тръмп сега води и че Байдън е такава катастрофа, че няма как Тръмп да не спечели. Изобщо не е вярно това. Френският урок е много добър за американската десница. Сега ще чакаме 10 септември, когато в NBC ще бъде вторият дебат между Байдън и Тръмп. А във вторник Тръмп на митинг във Флорида официално предложи на Байдън да си направят преди това дебат където той поиска. Освен това го покани да играят голф, като му дава 20 точки аванс, защото Байдън се хвали, че бил много добър.

- Онази вечер холивудската звезда Джордж Клуни, който е дългогодишен привърженик на Демократическата партия в САЩ, се присъедини към призивите Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара. В коментар за „Ню Йорк Таймс“ Клуни написа, че обича Байдън, но партията ще загуби президентските избори, както и контрола върху Конгреса, ако той остане нейният кандидат за президент....
- Клуни заедно с Джулия Робъртс и Майкъл Дъглас събраха 30 милиона долара за кампанията на Байдън и този негов призив сега е наистина знаков. Към тези, които призоваха Байдън да се оттегли е и бившата председателка на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси, както вече и първият сенатор-демократ Питър Уелч. Но Байдън няма да се оттегли.

- Между 15 и18 юли е Националният конгрес на Републиканската партия в Милуоки, Уисконсин, на който партията официално ще избере своите кандидати за президент и вицепрезидент. Тръмп е ясен, кой ще бъде неговият вицепрезидент? 
- Това може да стане ясно и днес на конгреса на републиканците. Като най-вероятни кандидати са Марко Рубио, сенатор от Флорида, Дж. Д. Ванс, сенатор от Охайо, който е много верен на Тръмп, третият е сенатор от Северна Дакота. И тримата са бели мъже. Моят кандидат е Тим Скот, чернокожият сенатор от Северна Каролина, което е много важно за днешна Америка.

Нашият гост

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020). А наскоро излезе и втората му книга с разкази “Марс и Манхатън”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Тодор Токин

Този уебсайт използва "бисквитки"