Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news“: Битката за наследника на Байдън ще бъде между лобитата на Клинтън и Обама

Знаменателно е, че Барак Обама не подкрепи Камала Харис

Най-лошият вариант за Тръмп ще бъде кандидат на демократите да стане Мишел Обама

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара. Но заяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си до официалното приключване на мандата си на 20 януари догодина. Той препоръча за кандидат-президент на демократите вицепрезидентката си Камала Харис.  Кое или кой принуди Байдън да се оттегли? Защо бившият президент Барак Обама отказа да подкрепи Харис и какво означава това? По тези и други въпроси часове след оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом разговаряме с колегата журналист и международен анализатор Огнян Дъскарев. 

- Какво принуди Байдън да се оттегли – Господ, жена му, лекарите? Този коронавирус не беше ли измислен да послужи като благовиден претекст да напусне кампанията месец преди конвенцията на демократите в Чикаго? Нещо като „дипломатически грип“?
- Възможно е и ковидът да е причина, той се изолира в имението си в Делауеър. Веднага след тв дебата с Доналд Тръмп бях убеден, че Байдън ще бъде заместен от някой. Но най-големите донори на Демократическата партия и най-големите фигури на тази партия като Барак Обама, Хилари Клинтън и Нанси Пелоси открито подкрепиха Байдън, но всичко се промени след опита за убийство на Тръмп. Те тогава разбраха, че Тръмп получава страшен подтик от този атентат. Десетки милиони американци са убедени, че Бог му запази живота, защото куршумът мина на един косъм от главата му.  Тогава те разбраха, че Байдън няма никакви шансове. Любопитното е какво точно се е случило в неделя в Делауеър. Вероятно най-близките хора на Байдън са го убедили в крайна сметка да се откаже. Той излезе с една много кратка декларация с общи фрази, но не даде никакво обяснение защо всъщност напуска. Вероятно ще каже това в обръщението си към нацията, каквото обеща да направи. 

- Байдън препоръча вицепрезидента си Камала Харис да го замести, какви са нейните шансове?
- Работата е там, че Байдън е изключително непопулярен. Неговото одобрение  е 39 процента като средна цифра, а на Камала Харис е 38 на сто.  Тя е по-непопулярна дори от Байдън. Тези цифри на основа на проучванията на най-големите социологически агенции в САЩ. Това е страшен провал за американската левица. Тя в момента е в пълен хаос. До вчера водещите политици в нея твърдяха, че на Байдън му няма нищо, сега изведнъж се отказва. Е как така? Това е също така страшен провал и за медиите на американската левица, а това са най-големите американски и западноевропейски медии, които последните три години и половина   направо лъжеха и криеха това, което се случва с Байдън. Но всичко лъсна на дебата на 27 юни. Тогава се разбра, че той е в много силен упадък.

- Ако все пак е Камала Харис с този рейтинг, въз основа на какво тогава ще бъде нейната кампания?
- Добър въпрос – въз основа на какво ще иска тя да убеди американските избиратели да гласуват за нея, а не за Тръмп? Тя няма на какво да се опре, беше вицепрезидент в продължение на три годи и половина на най-слабия американски президент след Втората световна война! Какви са „постиженията“ на Байдън, защото тя е част от тях? Не виждам такива. Може би ще каже, че са увеличени работните места, но милиони хора след края на ковид пандемията просто се завърнаха на работните си места, а Байдън смята това за новооткрити работни места. Но те не са. На какво отгоре тя ще смята да убеди избирателите, че е по-добра от Тръмп? 11 милиона незаконни мигранти, 70 хиляди американци, които умират от фентанил всяка година, наркотика, който се вкарва през южната граница чрез тези 11 милиона незаконни мигранти? Или инфлацията, която е 22 процента с натрупване от началото на мандата на Байдън и Харис? 

- Не може да не направим паралел с 1968 година...
- Ние с тебе сме свидетели на това. През март 1968 година тогавашният президент Линдън Джонсън се отказа да се състезава за нов мандат, като каза, че основната причина е войната във Виетнам.  Тогава Америка беше страшно разделена, 200 ковчега седмично пристигаха от Виетнам с американски войници. Джонсън посочи Хюбърт Хъмфри, който беше негов вице. Аналогията е доста интересна. Конвенцията на демократите бе от 26 до 28 август 1968 година в Чикаго. Сега отново е в Чикаго. Тогава Хъмфри бе наложен, за да бъде победен след това от Ричард Никсън. Невероятно е как се повтаря историята! 

- Ще бъде ли номинирана Камала Харис според теб?
- Семейство Клинтън – Бил и Хилари – вече я подкрепиха. Но не и Барак Обама. Той направи едно много любопитно неутрално изявление   - че това ще се реши по-късно, на конвенцията на демократите. На тази конвенция делегатите на Байдън са морално задължени към него, но не и юридически. С отказа си от надпреварата той всъщност ги освобождава от това им задължение и ги призовава да гласуват на конференцията за Камала Харис. Не съм много убеден, че това ще стане. Другият начин е да се организира гласуване по щати, както е било до средата на 70-те години на миналия век. Но това означава страшен хаос.  Като цяло това не е лоша новина за Тръмп. Разбира се, Байдън бе най-удобният му съперник...

- А Камала Харис ще му бъде още по-удобен?
- Има още нещо. Тя е жена, и то цветнокожа. И тук ще се появят всичките предразсъдъци на половин Америка – първа жена президент на Щатите и то цветнокожа. Така че това може да ѝ помогне. Но най-лошото за Тръмп би било да му противопоставят Мишел Обама. За разлика от Камала Харис тя е много популярна, много разпознаваема, харесвана е не само от малцинствата, но и от много бели американци. Но и Камала Харис, и Мишел Обама, са абсолютно неподготвени за поста президент на САЩ. Особено Мишел Обама. 

- Е, осем години беше първа дама...
- Да, но е гледала какво прави мъжа ѝ, тя не е управлявала. Това достатъчно ли е да станеш президент на най-могъщата държава?  Същото важи и за Камала Харис. Преди три и половина години Байдън я определи за главен отговорник за незаконната имиграция с основа задача тя да я спре. Спря ли я? Вижте как изглежда Америка в очите на основните си врагове Русия, Китай Иран – един възрастен човек, който се отказва да се кандидатира за президент, един хаос в управляващата партия и най-важното – ако Байдън се отказва заради това, че е отпаднал физически  и умствено, то как ще управлява той до 20 януари догодина, когато изтича мандата му? Затова Тръмп и Майк Джонсън, който е шеф на републиканците в долната камара, и кандидата за вицепрезидент Джей Ди Ванс призоваха Байдън незабавно да подаде оставка като президент. За Кремъл и Пекин това е страшна слабост на Америка, за този хаос за виновни медиите на левицата и основните представители на Демократическата партия. Тръмп сега ще трябва изцяло да преустрои кампанията си, да сменят посланията и политиката, въпреки че не е ясно кой ще бъде неговия противник.  

- Това, че Барак Обама не подкрепя Камала Харис означава ли, че все пак може съпругата му Мишел да се включи в кампанията? До онзи ден той бе против...
- Според мен именно това означава. Тя отказа няколко пъти, но сега могат да кажат, че пред вид на извънредната ситуация, в името на Америка, ще приеме. Пак повтарям, че Мишел Обама  би била  най-голямата опасност за Тръмп.  Това значи, че републиканците в никакъв случай не трябва да се отпускат. Те сега се радват, че левицата е в такъв хаос, но това още нищо не значи. 

- Има и други възможни кандидати да станат кандидат-президенти... Няколко пъти си споменавал губернатора на Калифорния Гевин Нюсъм?
- Да, той е преизбиран два пъти, но провали Калифорния. Сега да провали и Америка ли? Според мен няма шанс. Едно друго любопитно нещо. Преди малко гледах по Фокс нюз Робърт Кенеди-младши, син на убития Робърт Кенеди, племенник на убития Джон Кенеди. Той каза, че още преди една година е заговорил за състоянието на Байдън, но са го изгонили от Демократическата партия и са ме забранили да кандидатства за президент от нейно име. И той стана независим. Разказа за страшно мръсни трикове, които са прилагали спрямо него, за да се откаже той да кандидатства, защото са били уплашени, че ще отнеме от гласовете на Байдън. Кенеди разказа как на първичните избори на демократите по-рано тази година в Ню Хемпшър са го измамили и гласовете, които той е получил, за били прехвърлени за Байдън. Демократите фалшифицираха собствените си първични избори! Кенеди бе убеден, че Камала Харис няма да бъде номинирана. 

- Какво ще стане с набраните от дарители средства за кампанията на Байдън?
- Събрани са 200 милиона долара. Юридически само Камала Харис има правото да се разпорежда с тези пари като вицепрезидент и номинирана  отново от президента за този пост. Но отново всичко ще зависи от делегатите на конференцията в Чикаго на 19 и 20 август. Ако има официално вече друг кандидат, те могат да гласуват тези пари да бъдат прехвърлени в неговата сметка и той да ги използва. Да не забравяме, че конференцията е като ЦК на Демократическата партия! Това са 3 600 души, които са избрани от всички  щати и те взимат всички решения. Но едни ще кажат, че ще подкрепят Камала Харис, други – Мишел Обама, трети – губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро, който е много популярен. Това е пълен хаос.

- Става ясно обаче, че вътре в Демократическата партия подкрепата за Камала Харис няма да бъде единодушна...
- Няма да бъде, защото най-влиятелната фигура в партията Барак Обама не я подкрепи, а това е много знаменателно. Бил и Хилари Клинтън – да. Сега ще очакваме какво ще каже Нанси Пелоси, която дълги години беше председател на долната камара и е третият силен фактор при демократите. Битката ще бъде между лобитата на Клинтън и Обама. Но има и няколко много могъщи донори – Блумбърг, Джефри Катценбърг, който предупреди Байдън преди няколко дни, че вече няма да му дава пари също ще има думата, както и още няколко души с много милиони. До конференцията ще бъде пълен хаос при демократите, вече всичко е възможно, след като Байдън се махна, защото с него бе ясно, че ще загубят.

- Но пък Илън Мъск обяви, че ще дарява по 45 милиона долара месечно за Тръмп...
- Но забележи за какво ги обеща – за организиране на гласуване по пощата преди изборния ден.  Мъск прекрасно разбира, че ако десните избиратели не излязат да гласуват от 20 септември, когато започва гласуването по пощата, отново има голяма опасност Тръмп да загуби, както стана през 2020 година. Другата цел е да бъде организирана „жътва на гласове“. Това значи десетки хиляди функционери на Републиканската партия да ходят по домовете, да тропат по вратите и да казват на хората, че ако са възпрепятствани да гласуват, им предлагат бюлетината и казват – подпиши, аз ще гласувам вместо теб. Това е разрешено в доста щати и бе една от причините демократите да победят преди 4 години. Сега Мъск дава тези пари само за това. Така ще контрира Марк Зукърбърг, който преди 4 години даде 450 милиона на Байдън, като организира гласуването по пощата за демократите.

- Може ли да смятаме, че оттук нататък пътят на Доналд Тръмп към „Пенсилвания“ авеню 1600, където се намира Белия дом, е без проблеми?
- Не. Според мен няма нищо гарантирано като знам на какво са способни в левицата и  техните медии. Много са примерите през последните 7-8 години за войната, която те поведоха веднага, след като Тръмп стана президент през 2016 година. Да си припомним лъжата, която повтаряха години , че той е агент на Кремъл и че Кремъл му е помогнал да стане президент. Но именно техният специален прокурор Мълър след две години и половина разследване и 40 милиона долара изхарчени на данъкоплатците трябваше да признае, че такова нещо няма. Да се извиниха на Тръмп след това? Няма такова нещо. Ами делата, които му спретнаха? 

Нашият гост

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020). А наскоро излезе и втората му книга с разкази “Марс и Манхатън”. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Тодор Токин

Този уебсайт използва "бисквитки"