Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news”: Четири седмици преди изборите Тръмп и Харис са на кантар, прогноза още не може да се направи

Винаги има предизборна октомврийска изненада, очаквам я и сега

Байдън и Харис разселват незаконни мигранти из страната

Ако спечели Харис, във войната в Украйна ще има повече от същото 

Точно четири седмици преди президентските избори в САЩ на 5 ноември разговаряме с колегата международен наблюдател Огнян Дъскарев, който следи много отблизо какво става зад Океана. Според него най-важното е какви са социологическите данни от седемте т. нар. колебаещи се щати, от които зависи избора на президента. Нещата там са на кантари на него му е трудно да направи прогноза кой ще влезе в Белия дом на 20 януари догодина. Дъскарев очаква т.нар. „октомврийска изненада“, това понятие е станало нарицателно за изборите в Америка – т.е. да се случи нещо, което да наклони гласовете решително в полза на единия кандидат. Той твърди, че ако Харис бъде избрана, няма да може да разреши войните в Украйна и в Близкия Изток.

- Точно четири седмици остават до президентските избори в САЩ, господин Дъскарев. Какво сочат социологическите проучвания?
- Не знам доколко може да се разчита на тях, но 12-13 големи социологически агенции на национално ниво Камала Харис води пред Доналд Тръмп с 2.2 процента като средна цифра. Но в случая това не е толкова важно, най-важното е какви са данните от седемте колебаещи се щати, от които зависи избора на президента.

- Какво показват те?
- Данните са към 30 септември и представляват средна цифра от допитванията на 12-те най-големи социологически агенции в САЩ, като всяко проучване е снимка на момента. И така, в Аризона средната цифра от данните на 12 най-големи Тръмп води с 1.4 на сто. Отиваме в Невада, където Харис води с 1.1 процент.  Уисконсин също е много важен щат и там Харис води с 0.7 процента като средна цифра, но една отделна агенция сочи, че Тръмп води с 1 процент.  В Мичигън като средна цифра Харис води с 0.7 процента. Но две отделни проучвания пак към 30 септември сочат 1 процент и съответно 2 процента за Тръмп. В най-важният щат – Пенсилвания, който има най-много гласове в Избирателната колегия – 19, положението е на кантар. Според средната цифра на 11 големи социологически агенции, има равенство – 48.2 на 48.2! И едно отделно социологическо проучване пак дава равенство – 48 на 48 на сто. Следващият колебаещ се щат е Северна Каролина, където Тръмп води с 0.6 процента, като той води и в последните пет отделни социологически проучвания от 26 до 30 септември с между 1 и 2 процента.  Последният колебаещ се щат е Джорджия, където като средна цифра на 11-те агенции Тръмп води с 1.6 на сто, а според последно проучване от 29 септември Тръмп води с цели 6 процента.

- За да стане президент, победителят трябва да вземе 270 от 538-те гласа в Избирателната колегия. Да припомним на читателите, че в САЩ победителят на президентски избори се определя не с национално гласуване, а чрез система, наречена Избирателна колегия, която дава "електорални гласове" на всичките 50 щата и федералния окръг Колумбия въз основа на населението им. Има 538 електорални гласа, което означава, че за спечелване на избори са нужни 270. През 2016 г. Доналд Тръмп загуби националния вот на гласоподавателите от Хилари Клинтън, но си осигури 304 електорални гласа срещу нейните 227.
- Започваме от Тръмп. Той има 219 сигурни гласа от традиционно десни щати, които е малко вероятно да загуби. Като прибавим към тях  11 гласа от Аризона, 16 от Джорджия – тези два щата той трябва да ги вземе и той води в тях. Още 16 гласа от Северна Каролина, където също води и Пенсилвания с 19, стават 281 гласа в Колегията и Тръмп става президент  като при това положение може да си позволи да загуби Аризона с нейните 11 гласа, защото ще има точно 270.

- Да видим какви са сметките при Камала Харис?
- Тя започва от 215 гласа главно от щатите по двете крайбрежия. Прибавям гласове само на колебаещи се щати. Започвам с Мичигън с 15 гласа, който вероятно Тръмп ще го загуби. Добавям Невада   с нейните 6 гласа, който може би Тръмп също ще загуби. Минесота е почти ляв щат,   но и той се колебае с неговите 10 гласа. Слагам Уисконсин, който има 10 гласа и може би Тръмп ще го загуби. И давам и един глас от конгресния район номер две в Небраска – районът около най-големия град в щата – Омаха. Като цяло Небраска е изключително десен щат и там ще победи Тръмп, но в Омаха живеят леви избиратели. При това положение Харис взима 257 гласа и губи и за да спечели, тя трябва да вземе или Джорджия с нейните 16 гласа, или Северна Каролина също с 16 гласа, или Пенсилвания с 19 – един от тези три щата  я прави президент. Виждате колко е на кантар положението, прогноза не може да се направи и аз не се осмелявам да я направя. Възможно е обаче тези социологически агенции да не са хванали много избиратели, които са за Тръмп, подобно нещо се случи през 2016 година, когато той победи, а всички очакваха Хилъри Клинтън да спечели. А най-ярките привърженици на Харис сега се надяват да има  някои не дотам законни средства в колебаещите се щати, които ще ѝ помогнат да спечели. 

- Един-два процента разлика са в рамките на статистическата грешка...
- Абсолютно. Така че е от огромно значение какво ще се случи до края на месеца, дали ще има някаква „октомврийска изненада“.  Това вече е едно нарицателно за изборите в Америка – т.е. да се случи нещо, което да наклони гласовете решително в полза на единия кандидат. Например през 1972 година се оказа, че на кандидата за вицепрезидент на левия радикал Джордж Макгавърн била оказвана психиатрична помощ и републиканецът Ричард Никсън го смаза, като победи в 49 от 50 щата! През 2016 година октомврийската изненада бе едно непочтително изказване на Тръмп за жените, което отблъсна много гласоподаватели. А през 2020 година в „Ню Йорк пост“ за първи път се появиха данните за лаптопа на Хънтър Байдън, след което последва свирепа цензура по темата, за да се скрие това нещо от хората. После имаше проучване, че между 10 и 15 на сто не биха гласували за Байдън, ако знаеха за лаптопа на сина му. Сега очаквам да има също някаква октомврийска изненада, то винаги има.

- Каква може да бъде тя?
- Ами например ураганът в Северна Каролина, където намесата на държавата, следователно и на Харис, бе крайно неубедителна. По това време тя купонясваше в Лос Анджелис с кинозвезди, които ѝ дадоха милиони за кампанията. Тръмп моментално го използва това. Има и друго – оказа се, че Агенцията, която се бори с последствията от природните бедствия, няма пари, защото ги дали на незаконните мигранти. Това също е страшен скандал.

- Тръмп обвини Зеленски за това, че отказва да се договори с Кремъл, докато Украйна е "унищожена и не е възможно да бъде възстановена". Зеленски пък заяви, че е получил „много директна информация от Доналд Тръмп, че той ще бъде на наша страна, че ще подкрепя Украйна“.
- Хубавото в случая е, че двамата се срещнаха след едно умолително писмо от Зеленски. И мисля, че се разбраха, тупаха се по раменете. Не е ясно какво са си говорили, те се видяха в „Тръмп Тауър“ на четири очи. След това на пресконференцията Тръмп каза, че ще направи всичко възможно, защото има много добри отношения с Путин, а Зеленски се обади – и с мен имаш добри отношения. Тръмп се засмя и отговори – да, разбира се!  Ще видим какво ще стане, но ако спечели Харис, ще има повече от същото. Ще загиват десетки хиляди.

- А другата война, в Близкия Изток?
- Мисля, че ако Харис бъде избрана, няма да може да я разреши. Нека се върна 4-5 години назад, при управлението на Тръмп, когато нямаше никакви войни и в Близкия Изток цареше спокойствие. Тръмп успя да уреди договори, според които Бахрейн, ОАЕ и Мароко установиха официални дипломатически отношения с Израел. Това беше голям успех. Освен това Тръмп успя да сдобри Израел и Судан. Той беше готов да уреди най-голямата дипломатическа победа в Близкия Изток – Саудитска Арабия да установи отношения с Израел на ниво посланици. Нещо уникално. Това беше Близкият Изток при Тръмп. А сега какво е? При управлението на Харис? Тя и Байдън искат спиране на огъня, но това означава едно единствено нещо – да се прегрупират „Хизбула“ и „Хамас“, да се превъоръжат, да си починат и отново да нападнат. И поради тази причина Нетаняху не им обръща  внимание. В последните години християните в Ливан намаляха с 15 процента и сега там мнозинство имат мюсюлманите. Нещо друго, което видях онзи ден – според едно социологическо проучване в Израел от 8 до 22 септември на въпрос „кой искате да стане президент на САЩ“ 54 процента искат Тръмп и 24 процента Харис.

- А как ще коментирате интервю на политическия анализатор от Financial Times Гидиън Рахман по една наша телевизия, че ако Тръмп дойде на власт, щяло да стане много страшно за демокрацията, че той не играе по демократичните правила и че ще се свърже с Путин, за да може да повлияе Русия да спечели войната в Украйна? Това е Великобритания, „Файненшъл Таймс“?
- Гидиън Рахман е известен ляв анализатор, подчертавам, а от доста време „Файненшъл Таймс“ стана ляв вестник, те бяха срещу Буш-младши. Моите уважения към Рахман, но това са обичайните леви опорки. Но искам да спомена какво каза Илън Мъск, който пък е десен.

- Давайте!
- На 29 септември той написа в социалната мрежа „Х“ следното, цитирам: „Ако дори един от 20 незаконни мигранти стане гражданин на САЩ, нещо, което демократите правят всичко възможно да ускорят, това означава два милиона нови законни избиратели след четири години. Това значи, че в колебаещите се щати е много вероятно да има повече избиратели на левицата, защото всички тези нови американци ще гласуват за нея. А това означава, че в Америка вече ще има еднопартийна система.“ Това е твърде мрачно, но има логика, защото според сведения, които получавам от мои източници в САЩ, това, което правят Байдън и Харис в момента, е да взимат незаконни мигранти от южната граница и да ги карат със самолети в колебаещите се щати.

- Имате ли някакви данни по въпроса?
- В Джорджия вече са закарани 45 747, в Северна Каролина  32 681, в Пенсилвания – 25 721, Аризона – 24 563, в Невада 15 9301,  в Мичигън – 13 162, в Уисконсин – 10 768 мигранти. На тях им се дава временен мигрантски статут примерно за 10 месеца и целта е те да гласуват, абсолютно незаконно, ясно за кого.  Веднага казвам, че това може и да не се случи, както и че тези цифри може да са завишени. Но е абсолютно вярно едно друго нещо – според данни  на официалните власти на САЩ – Агенцията за митническата и гранична защита от 16 август т.г. Към края на юли около 513 000 незаконни мигранти са качени на самолети от Харис и Байдън и са разпръснати из страната, може и да не са отишли в колебаещите се щати, но са пак с временен статут. И още около 800 000 незаконни мигранти чакат в Мексико да бъдат закарани със самолети из страната. Повтарям, това са официалните данни и не е непременно те да бъдат в колебаещите се щати. Но това са техните бъдещи избиратели. В събота Тръмп направи един прекрасен митинг в Бътлър, Пенсилвания, където за малко не си загуби живота на 13 юли. Присъстваха повече от 20 000 души – представяте ли си Харис да събере толкова - участваха Илън Мъск и кандидатът за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Тогава Мъск каза, че за да бъде запазена демокрацията Тръмп трябва да спечели изборите.

- Защото иначе според него след 4 години ще се установи еднопартийна система?
- Малко пресилено ми се струва това, но нека направя една малка историческа препратка. В Калифорния десетки години управлява една партия - Демократическата, всички власти са в нейни ръце и има еднопартийна система на управление от 1986 година. Но защо това е така е много малко известно. Това е един от големите грехове на Роналд Рейгън, символът на свободата, който събори комунизма без една пушка да пукне. Но през 1986 година той даде амнистия за 2.7 милиона незаконни мигранти, които бяха главно в Калифорния. И след 2-3 години нещата се наклониха към демократите и управлението стана еднопартийно. Но забележете – в края на 60-те години кой беше губернатор на Калифорния? Самият Рейгън, който е републиканец!

Нашият гост
Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020). и на книгата с разкази “Марс и Манхатън”.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Тодор Токин

Този уебсайт използва "бисквитки"