Оневиниха мъж за кражба на ток със сложна система

Две съдебни инстанции признаха за невинен мъж, че сам е осъществил присъдиняване към електропреносната мрежа и ползвал ток, без да плаща. Окончателно И.Т. от град Каспичан е невинен, решава Окръжният съд в Шумен.

Развръзката идва година след обвинението му от прокуратурата и претенциите на Енерго-Про. Много малък процент дела приключват така, обикновено собствениците признават и получават пробация или условна присъда.

Делото срещу мъжа от град Каспичан тръгнало в Районния съд в град Нови пазар, който първи го оправдал, а преди дни решението им окончателно потвърдили и шуменските магистрати. И двете инстанции не намират доказателства за авторство на деянието, считат, че мъжа не е компетентен да реализира кражбата, по начина, по който я заварили проверяващите.

На 13 септември м.г. техници на "Енерго-Про мрежи"АД-Варна при рутинни проверки в Каспичан забелязали на фасадата на къщата захранваща линия преди електромерното табло. При включване тя подавала електричество към вътрешната инсталация на къщата, заобикаляйки отчитащото устройство. От захранващата главна линия преди електромерното табло и електромера имало отклонение с проводник, което преминавало през контакторна система.

Чрез команди при включване и изключване се подавало захранване към дома, ел.енергията не се отчитала и заплащала. Техниците направили измерване и товарът бил различен при включена и изключена контакторна система. На място извикали и полицаи, иззети били 3 м проводник, контакторна система, блок предпазител и електромер.

И.Т. първоначално обяснил, че за първи път вижда системата и тя не била там преди 10 дни, когато си прибирал картофите. Накрая казал "Айде, аз го направих", но пред съда обяснил думите си с факта, че се притеснил да не остане без ток, докато се установи кой е авторът.

Специалист свидетелствал, че системата е сложна, трябват добри познания по електротехника за реализиране на манипулацията.

Затова магистратите приемат, че по делото липсват безспорни доказателства за субективния елемент и оправдават подсъдимия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"