Онлайн сайтове бълват дрехи с олово и токсини (обзор)

В Европа пристигат по 50 милиона пакета с евтини китайски стоки

БАКТ питат за държавни регулации три министерства 

Най-популярните сайтове за онлайн пазаруване Temu и Shein предлагат огромно количество продукти без санитарен контрол и проверки на властите в Южна Корея са разкрили високи нива на опасни химикали като олово, перфлуороалкил (PFA) и фталати, предупредиха от Българската Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ). От там настояват за въвеждане на държавни регулации, каквито има в някои държави на ЕС и призовават за реакция министерството на икономиката, министерството на здравеопазването и министерството на финансите.

В Европа пристигат месечно по 50 милиона пакета с евтини китайски дрехи от техните компании, обясняват от БАКТ и цитират данни, че Shein вече контролира 20% от пазара на така наречената “бърза мода”.

Според Европейската комисия до 65 на сто от пратките към ЕС са с документално занижена стойност, за да не бъдат обмитявани и Комисията има право да се намеси в случаи, когато чуждестранни субсидии водят до разстройване на вътрешния пазар на Европейския съюз. Общо 1 млрд. пратки са влезли в ЕС през 2022 г., а за 2023 г. увеличението е двойно. Поради инфлацията е Европа прогнозите са, че продажбите на китайски платформи ще нарастват, обясняват от БАКТ.

От БАКТ са категорични, че търговските практики на големите китайски сайтове за онлайн търговия повдигат въпроси относно съответствието със законодателството на ЕС, особено в областта на защитата на потребителите, безопасността на продуктите, защитата на данните и данъчното законодателство.

Неотдавна от платформата “Ние, потребителите” предупредиха, че български потребители имат съмнения как някои от предлаганите в китайски сайтове като Temu и Shein стоки се срещат и в българските физически и електронни магазини, но на значително по-високи цени.

Опасните странични ефекти

Фталатите предизвикват рак, хромът и никелът - сърдечносъдови заболявания

Сред проверени 93 продукти на Shein, включително детски обувки, кожени чанти и колани, почти половината от тях съдържат изключително високи нива на фталати - химикал, използван за омекотяване на пластмасите, съобщават от Environment+ Energy Leader. Проверките се правят от властите в Южна Корея и чрез тях се установява, че един чифт обувки съдържанието на фталати е 428 пъти над допустимото, а в три чанти - 153 пъти над допустимото. Детски часовник съдържа нива на олово 278 пъти над допустимото, а нивата на хром и никел също надвишаваха безопасните граници. В детско колие от AliExpress нивата на олово са 1,2 пъти по-високи от допустимите. Фталатите могат да предизвикат хормонални смущения, затлъстяване, сърдечни заболявания, рак и проблеми с плодовитостта. Излагането на олово може да наруши репродуктивната система и да увеличи риска от рак. Хромът и никелът се свързват с дерматологични токсични ефекти, дразнене на дихателните пътища, алергии и сърдечносъдови заболявания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"