Опозицията запали клада пред парламента в Албания, хвърляха предмети по председателката му (ВИДЕО)

Депутатите от основната опозиционна Демократическа партия (ДП) на Албания бойкотират днешното пленарно заседание, като блокираха трибуната в знак на протест, съобщава „Евронюз Албания“.

Те хвърлиха и твърди предмети по председателката на парламента Елиса Спиропали.

Депутатите от опозицията също така излязоха навън, като изнесоха столове и ги запалиха пред сградата на парламента.

След запалването на столовете, опозиционните депутати се връщат в залата и отново блокират трибуната, съобщава информационният портал „Щиптаря“. След това пленарното заседание е закрито.

Тези действия идват след предупреждение на опозиционните депутати, че след ареста на депутатите от ДП Ервин Салиани вече няма да има „институционални отношения“ между управляващи и представители на опозицията в парламента, отбелязва Евронюз Албания.

Албанският апелативен съд присъди една година затвор за Салиани за „фалшиви показания“ заради скандал с подслушвания, свързани с обвинения към брата на бившия вътрешен министър в наркотрафик.

Председателят на парламента съобщава на днешното пленарно заседание, че мандатът на Салиани е прекъснат, с което се отваря място за нов народен представител, пише „Щиптаря“.

В изявление за медиите от Демократическата партия на Албания Газменд Барди заявява, че всичко това се прави заради арестите на лидера на ДП Сали Бериша и на депутата Ервин Салиани.

Пред медиите Флямур Нока, друг депутат от ДП, заяви, че това, което е видяно днес, ще се случи на всяко заседание, предава БТА.

Нока беше отстранена от пленарното заседание заради хвърлянето на твърди предмети по председателя на парламента, отбелязва „Щиптаря“.

Депутатът от управляващата Социалистическа партия Ерион Браче на своя ред заяви, че трябва да бъдат взети мерки, тъй като животът на председателя на албанския парламент е бил застрашен.

Той заявява, че насилието в залата на албанския парламент е неприемливо и трябва да получи заслужено осъждане.

Преди управляващата партия и опозицията в Албания да се договорят през март за слагане на край на парламентарната криза, представителите на ДП бойкотираха парламента на парламента чрез палене на димки, факли и огън в залата, както и чрез блокиране на трибуната със столове.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"