Орбан - между осанна и разпни го

Прагматичен играч, често движещ се по ръба на острието

На 03.04.2022 г. в Унгария ще се проведат парламентарни избори. За пръв път от повече от десет години унгарският премиер ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни формации. Последните проучвания дават лек превес на партията му „Фидес“, но оставането му на власт вече не е толкова сигурно. Според социолозите шансовете на кандидата на опозицията Петер Марки-Зай са изравнени с тези на Орбан.

За пръв път миналата година в Унгария се проведоха първични избори, които посочиха Марки-Зай за общ кандидат на опозицията. Той успя да обедини гласовете на шест опозиционни формации, в опит да прекратят дългогодишното управление на премиерската партия Фидес.

Основната причина за близките проценти идва от позицията на унгарския премиер, касаеща войната в Украйна. Орбан публично се дистанцира от инвазията на Русия, но запази мълчание по отношение на Путин. Унгария се обяви и против петролно ембарго на ЕС спрямо Москва, а на срещата между двамата лидери през февруари, беше обсъдено увеличаването на доставките на газ с още 1 млрд. куб. метра годишно. През септември миналата година Унгария подписа и два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждат доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна.

Опитите Орбан да балансира между интересите на Унгария и осъждането на инвазията на Путин и Русия в Украйна, със сигурност ще се отразят и на изборните резултати. Скорошно проучване показва, че близо половината от гласоподавателите на партията на Орбан „Фидес“ смятат, че действията на Русия са агресия, а за по-малко от 1/3 това е отбранителен ход.

През март унгарският външен министър Петер Сийярто също заяви, че руските доставки на газ са важни за Унгария и Будапеща би искала да поддържа сътрудничество с Москва в тази област, обявявайки и несъгласието си с предложението на унгарската опозиция Унгария се откаже от закупуването на руски газ.

Преди броени дни, чрез видео, разпространено в социалните мрежи, Орбан отхвърли молбата на украинския президент Володимир Зеленски за снабдяване на Украйна с оръжия и подкрепа на санкциите срещу руския енергиен сектор. По думите на унгарския премиер, исканията на Зеленски „противоречат на интересите на Унгария“ и налагането на санкции на руския енергиен сектор ще доведе до „забавяне на унгарската икономика, а след това и до бързото и спиране.“

Унгария всъщност е единствената страна от ЕС, граничеща с Украйна, която отказа да снабдява Киев с оръжия, както отказва и през територията u да се транспортира оръжие за там.

Опозицията се опитва да използва това, твърдейки, че гласувайки за Орбан, унгарците ще получат Путин. Орбан обаче контраатакува, че на Унгария u трябва опитен лидер, а не военнолюбци, и всеки глас за Фидес е глас за мир и евтина енергия.

Унгарският премиер често е упрекван от противниците си заради близостта си с руския лидер Владимир Путин. Самият Орбан нееднократно през годините е изтъквал положителните си отношения с Путин.
Вярно е, че именно Унгария, благодарение на отношенията между Путин и Орбан, cтaнa пъpвaтa cтpaнa oт EC, кoятo зaкyпи pycкaтa вaкcинa cpeщy Ковид, макар тя да не беше oдoбpeнa oт eвpoпeйcкитe peгyлaтopи. Унгapия yвeличи почти двойно и дeлa cи oт внoca нa pycки пpиpoдeн гaз през последните десет години. Още през 2017 година двамата договориха планираното съвместно строителство на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ (намираща се в едноименния унгарски град), като тогава Путин заяви, че Москва е готова да финансира 100 процента от строителството. На тазгодишната среща през февруари, ангажиментът беше потвърден, като уговорката касаеше по-ускорен строеж на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа. Орбан е и първият лидер от ЕС, срещнал се с Путин след анексията на Крим.

Но дали можем да говорим за зависимости или се касае за поставянето на унгарските интереси (така както ги вижда Орбан) над всичко. Според някои анализатори, при унгарския лидер надделява стремежът му за власт, което се припокрива и с политиката на Путин. Друга допирна точка е противопоставянето срещу т. нар. западни неолиберални ценности. При Орбан обаче става въпрос и за политика, основаваща се на ползи за страната му. Едновременно извлича позитиви от позитивните си връзки с Русия, но ползва и всички дивиденти, произтичащи от членството на Унгария в ЕС. Може ли да бъде винен за това?

Като контрапункт на твърденията за прекомерна близост между Путин и Орбан, трябва да отбележим и че през 1988 г. той става съосновател на Съюза на младите демократи (настоящия Унгарски граждански съюз ФИДЕС), символ на стремежа на Унгария да се освободи от тоталитаризма. А през 1989 г., когато е едва на 26 години, Орбан се противопоставя на комунистическия режим в Унгария с пламенна реч, която държи на церемония по отдаване на почит на жертвите от въстанието през 1956 г.

И ако това касае едни отдавна отминали времена, не можем да кажем същото и за огромното шествие в негова подкрепа, провело се миналата година на 23.10. Датата не е никак случайна, защото именно на нея, преди 65 години, студентите от Политехниката, а след това и унгарският народ, въстават срещу комунизма и съветските танкове. Тогава 5-те хиляди съветски танка потушават революцията, но унгарският народ показва на целия свят, че са свободолюбив и независим народ.

Че са независими унгарците, Орбан демонстрира и през 2015 г., когато след последната мигрантска вълна към Европа, либерално настроени политици твърдяха, че преселниците ще спомогнат за преодоляване демографската криза, но той обяви, че вместо да вкарват хора от Африка и Азия в Унгария, унгарците трябва да „създадат повече унгарци“. Въведе и пакет от мерки, наречени CSOK, които улесняват сключването на брак и насърчават раждаемостта. Част от мерките включваха: безлихвени заеми, данъчни облекчения от държавата, субсидии за коли за големи семейства, освобождаване от данък въpxy дoxoдитe нa жeни, кoитo ca oтглeдaли нaй-мaлкo чeтиpи дeцa. 

А паралелно с парламентарните избори, унгарците ще дадат гласа си и на референдума за „Закона за по-строги мерки срещу извършители на престъплението „педофилия“ и за изменение на някои Закони за защита на децата от 15 юни 2021 г.“ Миналата година страната прие закон за образованието, който гласи, че часовете по сексуално образование „не трябва да са насочени към насърчаване на половата сегрегация, смяната на пола или хомосексуалността“. Законът ограничава и достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение. В резултат ЕК предприе юридически стъпки срещу Унгария заради закона и обвини унгарското правителство, че нарушава правата на ЛГБТИ общността.

Стигна се дотам Орбан да обяви, че не иска да приеме пари от специалния фонд на ЕС, който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността.

Герой, лидер, пропутинист, авторитарен - определенията за Орбан са десетки. И все са категорични и в двете крайности. Каквото и да прави той обаче, никога не пропуска да припомни, че над всичко стои унгарският интерес. Вероятно най-точното определение за Виктор Орбан би било - прагматичен играч, често движещ се по ръба на острието, умеещ да извлича ползите за страната си от всяка ситуация. А ще му се доверят ли отново избирателите, предстои да се разбере съвсем скоро.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Виктория Георгиева

Този уебсайт използва "бисквитки"