Орбан не представлява ЕС при визитата си в Грузия, заявиха от Еврокомисията

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Грузия не е с мандат на Европейския съвет и е в рамките на двустранните отношения, заяви говорителката на Комисията Набила Масрали. Министър-председателят е на визита в Грузия днес и утре, където ще се среща с премиера Иракли Кобахидзе, за да го поздрави за победата на "Грузинска мечта" на изборите. 

През ноември въпросът за изборите в Грузия ще се разисква на Съвет "Външни работи", а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е предложил той да бъде включен неформалната среща на европейските лидери на 8 ноември в Будапеща.

Масрали отново заяви, че се чака окончателният доклад на ОССЕ за изборите в Грузия, но отново подчерта, че те са повлияни от намесата на Русия.

"Орбан отива днес в Грузия, без съмнение, за да покаже подкрепата си за грузинското правителство. Каквото и да каже по време на посещението си, той не представлява Европейския съюз", потвърди първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в интервю за испанското обществено радио. 

Унгарският премиер националист е единственият лидер на държава членка на ЕС, който остава близък до Москва. Той е един от малкото, които реагираха на изборния резултат в тази кавказка държава, с поздравление на партията "Грузинска мечта" за "съкрушителната победа".

Проевропейската грузинска опозиция призовава за демонстрации днес, за да осъди обявените резултати парламентарните избори, които според нея са били "откраднати" от управляващата партия. Президентката Саломе Зурабишвили дори заяви, че става дума за "специална руска операция".

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви днес, че присъединяването към ЕС остава "приоритет" за Тбилиси, въпреки критиките на Брюксел. "Основният ни външнополитически приоритет, разбира се, е европейската интеграция", заяви Кобахидзе пред журналисти, като заяви, че очаква отношенията с Брюксел да бъдат възобновени след острото напрежение през последните месеци.

"Ще бъде направено всичко възможно, за да се гарантира, че Грузия ще бъде напълно интегрирана в ЕС до 2030 г.", обеща министър-председателят. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"