Орбан от Охрид: Тук сме, за да разрешим спора между Северна Македония и България

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес преди началото на разговорите с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски в Охрид, че една от причините за посещението му е разрешаването на спора между Северна Македония и България, пише Kosovo-online.

"Северна Македония има спор с българите, което блокира процеса на членство. Унгария е председател на Съюза, така че може да се каже, че е наш дълг да отидем в определени страни, за да разрешим съществуващите конфликти. Това отчасти е причината, поради която ние сме тук“, каза Орбан в интервю за „Радио Кошут“.

Орбан отбеляза, че председателството минава бързо, но има въпроси, които не могат да бъдат решени лесно, като миграцията.

Той посочи, че третата причина за посещението на унгарската делегация е фактът, че през Северна Македония минават важни търговски пътища.

Днес в Охрид се проведе съвместно заседание на правителствата на Република Северна Македония и Унгария, водено от премиерите на двете страни.

В публикация във Фейсбук премиерът Мицкоски каза, че на сесията е обсъдено сътрудничеството с акцент върху икономическото сътрудничество, инфраструктурните проекти, културния обмен, както и борбата с престъпността и корупцията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"