Орбан плаши с нова европартия

Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

И Макрон е проблем за християндемократите

Унгарският премиер Виктор Орбан намекна, че може да създаде „успешна антимиграционна“ паневропейска партия преди изборите за Европарламент догодина, предаде „ИЮ Обзървър“. Това може да се случи, ако Европейската народна партия (ЕНП), в която членува управляващата в Унгария „Фидес“, не се върне към християндемократическите си корени, каза той.

Предупреждението на Орбан идва след призиви в евродесницата за изключване на „Фидес“ от редиците на ЕНП – най-голямото политическо семейство на Стария континент, заради „нелибералната демокрация“, която Орбан популяризира, но отскоро нарича „християнска демокрация“.

„Може да създадем паневропейска антимиграционна формация и няма съмнение, че ще имаме голям успех на изборите за ЕП през 2019 г.“, каза унгарският лидер. Той обаче заяви, че засега няма да се поддаде на изкушението да дезертира и ще работи за реформи в ЕНП, „въпреки грешките на партията за наша сметка“.

Ръстът на антисистемни и антимиграционни партии в Европа е предизвикателство за традиционните формации, особено за ЕНП, чиито членки като „Фидес“ и управляващата в Австрия Народна партия заемат все по-популистки позиции. Според Орбан християндемократите трябва да вземат пример именно от Будапеща и Виена.

Друг проблем за ЕНП е стремежът на либералния френски президент Еманюел Макрон да създаде собствена група в Европарламента. Според запознати той може да привлече по-либерално настроени християндемократи, които са недоволни от липсата на реакция в ЕНП към позициите и действията на Орбан.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"