Орбан: Тръмп и ЕС могат да сложат край на конфликта в Украйна за един ден

Ако Тръмп и Европейският съюз искаха, войната щеше да приключи за 24 часа. Войната, не трябва да забравяме, се води от мъже и същите хора, ако има воля, имат цялата способност да сключат мир. Мисля, че ако Тръмп стане президент за един ден, той ще може да гарантира прекратяване на огъня в Украйна и след това да започне преговори. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, съобщава Il Giornale.

Политикът подчерта, че за разрешаване на ситуацията и установяване на мир, Тръмп ще трябва само да постигне споразумение с ЕС.

„Ако Тръмп и Европейският съюз искаха, конфликтът щеше да приключи за 24 часа“, каза Орбан.

Той също така подчерта, че хората са преките участници в цялата ситуация в Украйна. И те също имат възможност да сключат мир. Всичко, от което се нуждаете, е желание.

„Мисля, че ако Тръмп стане президент, той би могъл да постигне прекратяване на огъня в Украйна за един ден и след това да започне преговори“, подчерта Орбан.

„Преди всичко очаквам две неща: укрепване на демокрацията и ново дясно мнозинство. Тази Европейска комисия се провали по отношение на селското стопанство, войната, имиграцията, икономиката, сега те трябва да напуснат. Укрепването на демокрацията означава избиране на различна Комисия от сегашната, която по време на управлението беше най-лошата. В същото време имаме нужда от прераждане на дясното в Европа, имаме историческа възможност да променим мнозинството. Десните партии трябва да си сътрудничат, ние сме в ръцете на две жени, които трябва да намерят споразумение”, добави още Орбан.

„Европейският съюз използва инструменти за изнудване, спрямо Италия го прави с икономически и финансови лостове поради високия ви държавен дълг, спрямо нас с политики относно пола и имиграцията. Това е политически въпрос, зачитането на върховенството на закона няма нищо общо с него. Ние се съпротивляваме, имаме стратегии да защитим суверенитета си. За Италия е друго, без Италия не може да има Европейски съюз, но ние сме нация с 10 милиона жители. Нашата борба срещу федерализма на Брюксел обаче може да представлява пример за много други европейски нации”, заяви Орбан.

„Унгария граничи с Украйна, това не е просто война, а на нашата граница. Италия е географски далечна, за вас това е нещо друго. Има унгарски граждани от маджарското малцинство в Украйна, които се бият с украинската армия и губят живота си, ние сме единствената нация в ЕС, чиито граждани губят живота си в Украйна. Войната е започната от Русия, в това няма съмнение, но трябва да се запитаме как да действаме. Ние сме на кръстопът: или изолирайте конфликта и намерете дипломатически път, или навлезете по-дълбоко във войната. Ако позволим на Украйна да нанесе удари в Русия с оръжията, които Италия също доставя, ще има последствия със силна руска реакция и рискът от намеса на НАТО е на една крачка разстояние. Стратегията на ЕС е и тактически неуспешна, ние не осъзнаваме, че си играем с огъня. Идеята за Европейския съюз се роди в мирен проект, след Втората световна война Европа осъзна, че няма да оцелее в друга война. Трябва да се запитаме какъв е стратегическият интерес на Европа и да призовем за прекратяване на огъня. Всичко това е грешно и общественото мнение иска мир, а не война, която не е политическа игра”, подчерта Виктор Орбан.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"