Оръжие за Украйна: Какво иска Киев от Берлин

Германия вече осигурява леки оръжия, но би трябвало да достави и тежки

Разполага със зенитни установки, танкове, гаубици

Решението не бе лесно - Германия да доставя тежко оръжие на Украйна. Правителството го взе едва в края на април под натиска на САЩ, други съюзници и на самата Украйна. Разединение по въпроса цари и сред германското население: проучване от 28 април показва, че 45% от анкетираните подкрепят доставките, а също толкова са против предоставянето на тежки оръжия на Украйна.

Самоходните зенитни установки „Гепард“ са танкове за противовъздушна отбрана. Имат две 35-милиметрови оръдия, които са ефективни срещу самолети или хеликоптери, летящи на височина до 3500 м, но могат да поразяват и леко бронирани наземни цели.

Изминават 550 км с едно зареждане и са в състояние да преодоляват водни препятствия. Навремето са разработени включително за борба с Ми-24.

Германия ще предостави на Украйна 50 танка, за които обаче допълнително трябва да се набавят муниции.

Бронираните гаубици 2000 представляват бронирана самоходна 155-милиметрова артилерийска установка, която може да изстрелва през десет секунди по три артилерийски снаряда и може да поразява цели до 40 км разстояние. На Украйна ще бъдат предоставени седем, но привеждането им в бойна готовност ще отнеме време - вероятно до лятото.

Танковете „Мардер“ представляват многофункционална оръжейна система: служат за транспортиране на пехотни части до фронтовата линия, осигуряват им защита и могат да стрелят. Има система за пречистване на въздуха за защита от ядрено, биологично или химическо оръжие.

Бойните танкове „Леопард 2“ са една от гордостите на германската оръжейна промишленост. Създадени са за отбрана срещу вражески бронирани части. „Леопард 2“ има едно 120-милиметрово оръдие, което може да поразява както статични, така и подвижни цели.

„Стингър“ е преносим зенитно-ракетен комплекс с инфрачервено насочване. Ракетата е разработена в САЩ, но от доста време се произвежда и в Европа. След като целта бъде зададена - например изтребител или боен хеликоптер, изстреляната ракета я преследва сама на разстояние до 4000 м. Германия е предоставила на Украйна от началото на войната 500 ракети „Стингър“.

*По dw.com, със съкращения

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"